innehållsmärkning av mat

Skriftlig fråga 1999/2000:1392 av Ek, Lena (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-09-01
Besvarad
2000-09-18
Anmäld
2000-09-19

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 september

Fråga 1999/2000:1392

av Lena Ek (c) till jordbruksminister Margareta Winberg om innehållsmärkning av mat

Länge har konsumentfrågor funnits med bland de områden som regeringen sagt sig komma att prioritera under ordförandeskapet för EU.

Samtidigt är många människor mycket intresserade av just detta område. Det gäller särskilt frågor om mat och matkvalité. PRO har t.ex. framfört att svenska konsumentorganisationer borde ges tillfälle och möjlighet att framföra sina åsikter i EU-kommissionens arbetsgrupper. Föräldraorganisationer är bekymrade över bristande innehållsförteckningar.

För människor med allergiska problem är det betydelsefullt, ibland livsavgörande att veta vad ett livsmedel innehåller. Det behövs ett samlat grepp för att stimulera en snabb utveckling av system för kvalitetssäkring, spårbarhet, kontroll och tydlig märkning inom hela livsmedelskedjan. Detta arbete borde bedrivas på EU-nivå. Det är därför ledsamt att konsumentfrågorna i detta sammanhang prioriterats ned av regeringen.

Min fråga blir därför:

Vilka åtgärder är jordbruksministern beredd att vidta för att inom EU driva på arbetet med tydlig och fullständig innehållsförteckning av livsmedel?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:1392 besvarad av

den 18 september

Svar på fråga 1999/2000:1392 om innehållsmärkning av mat

Jordbruksminister Margareta Winberg

Lena Ek har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att inom EU driva på arbetet med tydlig och fullständig innehållsförteckning av livsmedel.

Det finns ett starkt svenskt intresse av förbättrad allergimärkning. Codex Alimentarius-kommissionen fattade sommaren 1999 beslut om en förteckning av ingredienser som kan framkalla allergier och därför alltid ska anges, liksom om att sänka gränsen när ingredienserna i sammansatta ingredienser ska anges från 25 % till 5 %. Sverige har drivit denna fråga i Codex Alimentarius märkningskommitté under lång tid. Vi kommer även att driva detta inom EU där frågan nu blivit aktuell. I Europeiska kommissionens vitbok om säkra livsmedel har ett antal områden angivits som prioriterade, bl.a. märkning av allergena ingredienser. Kommissionen kommer inom kort att presentera ett förslag till ett nytt direktiv. I nuläget lutar det mest åt att en nollgräns föreslås. Sverige anser att frågan är mycket viktig och målsättningen är att lyckas driva den till beslut under det svenska ordförandeskapet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.