Innebörden av nettoutsläpp 2050

Skriftlig fråga 2011/12:294 av Ernkrans, Matilda (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-01-12
Anmäld
2012-01-16
Besvarad
2012-01-18
Svar anmält
2012-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 12 januari

Fråga

2011/12:294 Innebörden av nettoutsläpp 2050

av Matilda Ernkrans (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

När Sverige i december 2011 redovisade de svenska utsläppen av växthusgaser redovisades också den nettosänka som skog och mark utgjorde i Sverige enligt de principer som finns i klimatkonventionens skrivningar kallade LULUCF – Land-Use, Land-Use Change and Forestry. Sverige rapporterade för 2010 en nettoinbindning på 34 miljoner ton CO2ekv.

Enligt riksdagens beslut har Sverige en vision om att Sverige år 2050 inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser. I regeringens proposition 2008/2009:162 finns ingen definition av vad begreppet ”nettoutsläpp” innebär. Den enda rimliga tolkningen är att det rör sig om utsläppen minus kolsänkorna.

Men den senaste tiden har regeringen genom sin kommunikation varit förvirrande kring om den står fast vid riksdagens beslut eller om den numera sympatiserar med Socialdemokraternas förslag till mål för 2050. Den 14 november skickade regeringen ut ett pressmeddelande med rubriken ”Miljöminister Lena Ek startar arbetet för ett Sverige utan nettoutsläpp 2050” men dagen efter har regeringen en ny tolkning av riksdagsbeslutet som ligger närmare Socialdemokraternas. Då heter det: ”Miljöminister Lena Ek startar arbetet för ett Sverige utan klimatutsläpp 2050”. Det är en ambitionshöjning av klimatpolitiken med 34 miljoner ton på en dag. I en broschyr om Miljödepartementet som gavs ut den 4 januari i år står den tolkningen fast. Där står ”2050 ska Sverige vara ett land utan klimatutsläpp”.

Kan miljöministern redogöra för om regeringen skärpt klimatambitionen för 2050, och om det skett utan att riksdagen meddelats?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:294 besvarad av Miljöminister Lena Ek

den 18 januari

Svar på fråga

2011/12:294 Innebörden av nettoutsläpp 2050

Miljöminister Lena Ek

Matilda Ernkrans har frågat mig om jag kan redogöra för om regeringen skärpt klimatambitionen för 2050, och om det skett utan att riksdagen meddelats.

I regeringens proposition 2008/2009 angavs en vision för 2050 som innebär att Sverige inte ska ha några nettoutsläpp av växthusgaser 2050. Regeringen gav den 21 juli 2011 Naturvårdsverket i uppdrag att tillsammans med andra myndigheter lämna ett underlag till hur visionen ska kunna uppnås. Färdplanen ska både visa vad som är möjligt i olika samhällssektorer, beskriva vägar dit inklusive vilka styrmedel som bör användas. Förutsättningar och effekter inom olika sektorer ska redovisas.

I uppdraget framgår alltså att underlaget till färdplan ska beskriva hur Sverige kan nå noll i nettoutsläpp 2050. Innebörden av termen nettoutsläpp är inte given. I uppdraget till Naturvårdsverket används såväl begreppet nettoutsläpp som klimatutsläpp vilket gör att båda använts även i andra sammanhang. Det senare är mer kommunikativt och har därmed använts mer. Flera tolkningar av dessa begrepp är möjliga. Regeringen har, även om olika rubriker använts, inte tagit ställning till förmån för något av de möjliga alternativen. Utöver att redovisa möjliga utsläppsminskningar i olika samhällssektorer ingår det i uppdraget att belysa hur stor den svenska kolsänkan kan bli med olika beräkningsmetoder och vilken roll upptag av koldioxid i skog och markanvändning kan få med hänsyn till olika viktiga samhällsintressen som ett uthålligt skogsbruk och biologisk mångfald.

Naturvårdsverket ska redovisa sitt underlag för färdplan 2050 i slutet av detta år. En delrapport väntas redan de närmaste dagarna. Jag ser fram mot Naturvårdsverkets redovisning.

Regeringen kommer, när den tagit del av det arbete som Naturvårdsverket gör tillsammans med andra myndigheter, att ta ställning till vilka förslag som ska föreläggas riksdagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.