Inlandssjötrafiken

Skriftlig fråga 2020/21:3441 av Åsa Coenraads (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-08-12
Överlämnad
2021-08-13
Anmäld
2021-08-17
Svarsdatum
2021-08-27
Sista svarsdatum
2021-08-27
Besvarad
2021-08-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

FN:s klimatpanel larmar i en rapport om att det behövs mer än symbolpolitik för att klara utsläppsmålen. Det behövs effektiva och konkreta lösningar där det gör mest nytta.

Inrikes godstransporter står för en stor och tung del av de svenska utsläppen. I dag går majoriteten av våra transporter på väg eller järnväg. Järnvägstransporterna är dyra och inte alltid helt pålitliga, vilket gör lastbilstransporterna mer attraktiva.

Det finns dock ett transportslag till och det är inrikessjöfarten, ett transportslag som används allt för lite.

I dagarna stod det klart att Sveriges första containerpendel mellan Norvik och Västerås inte kommer att fortsätta. En transportsträcka som skulle ha bidragit till mindre klimatutsläpp från hela transportsektorn.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Vad avser ministern att göra i närtid för att öka inlandssjötrafiken?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:3441 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

I2021/02118 Infrastrukturdepartementet Infrastrukturministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:3441 av Åsa Coenraads (M)
Inlandssjötrafiken

Åsa Coenraads har frågat mig vad jag avser att göra i närtid för att öka inlandssjötrafiken.

Sjöfarten har en avgörande betydelse för svensk export och den gröna omställningen av transportsektorn. En överflyttning av gods från vägtransporter till sjötransporter innebär att transporteffektiviteten ökar och att utsläppen av växthusgaser kan minska. Regeringen har därför bland annat genomfört ett antal åtgärder inom ramen för den Nationella godstransportstrategin i syfte att stärka sjöfarten.

Regeringen har exempelvis förlängt möjligheten att ansöka om s.k. ekobonus t.o.m. 2022. Ekobonusen syftar till att ersätta vägtransporter med sjötransporter och riksdagen har efter regeringens förslag avsatt 50 miljoner kronor per år för 2021 och 2022. Trafikverket beslutade tidigare i år att bevilja ekobonus för fyra sjöfartsprojekt som ska bidra till att gods som i dag går på väg flyttas över till sjöss. Rederierna kommer enligt uppgift att påbörja sin verksamhet under september.

Inom ramen för den Nationella godstransportstrategin har Trafikverket också tidigare tillsatt en nationell samordnare för att öka andelen inrikes sjöfart respektive närsjöfart. Arbetet med olika åtgärder fortgår och exempelvis kunde efter anmälan till EU-kommissionen nyligen fler svenska vattenområden presenteras som inre vattenvägar. Samordnaren är också aktiv i europeiska fora för att få goda exempel från den europeiska inlandssjöfarten.

Senast den 30 september 2021 ska samordnaren återrapportera sitt regeringsuppdrag som handlar om att genom dialog med svenska hamnar skapa incitament för överflyttning av gods från vägtransporter till sjötransporter och stärka sjöfartens konkurrenskraft. Hamnarna har en viktig roll i arbetet med att öka andelen godstransporter med fartyg.

Regeringen har genom det så kallade Mälarprojektet satsat relativt stora resurser för att öka kapaciteteten in i Mälaren genom en ny och förbättrad farled in till Södertälje, förstärkningar i kanalen, ny större sluss i Södertälje samt muddringsåtgärder i Mälaren. I kombination med hamnarnas investeringar i Västerås och Köping möjliggör detta för att större fartyg kan trafikera Mälaren. Arbetet med planeringen av nya och större slussar i Trollhätte kanal har påbörjats, efter att regeringen i den nu gällande infrastrukturplanen avsatt medel för detta. Det möjliggör för trafik med större fartyg till hamnarna i Vänern med potential för ökad lönsamhet i dessa transporter.

I juni 2021 fick Sjöfartsverket ett tillskott på 130 miljoner kronor. Tillskottet innebär att de negativa effekterna av pandemin lindras och är ett initiativ från regeringens sida som indirekt kommer sjöfartsnäringen till godo.

Stockholm den 27 augusti 2021

Tomas Eneroth

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.