inköp från utlandet

Skriftlig fråga 1999/2000:301 av Erik Hedlund, Carl (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-11-29
Anmäld
1999-12-07
Besvarad
1999-12-15

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 november

Fråga 1999/2000:301

av Carl Erik Hedlund (m) till finansminister Bosse Ringholm om inköp från utlandet

När någon i Sverige köper böcker från t.ex. USA genom att utnyttja Internet tillkommer extra kostnader vid böckernas ankomst till Sverige. Först ska svensk moms läggas till priset, vilket är helt enligt gällande bestämmelser. Men i samband med detta tar sedan Posten ut en speditionsavgift vilken för mindre inköp är procentuellt mycket hög.

Ett aktuellt fall visar att böcker som kostat i inköp inklusive frakt 188 kr påförs moms med 47 kr samt därefter 63 kr i speditionsavgift inklusive moms på avgiften. Totalt blir det ett påslag på inköpspriset med 110 kr eller 58,5 %. Posten tar således betalt med minimum 63 kr för att indriva momsen på 47 kr.

En parallell till denna indrivning av momsen är det helt oavlönade arbete som företagen gör för att redovisa uppbörd av moms, källskatter på löner samt socialavgifter. Men statligt ägda Posten ska kunna ta betalt för att driva in den av tullen påförda momsen. Det borde räcka med att mottagaren betalar momsen.

Mot bakgrund av detta exempel ställer jag följande fråga till finansministern:

Vad avser finansministern göra för att inköp från utlandet inte ska belastas av alltför höga totalkostnader?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:301 besvarad av

den 15 december

Svar på fråga 1999/2000:301 om inköp från utlandet

Näringsminister Björn Rosengren

Carl Erik Hedlund har ställt en fråga till finansministern om vad han avser att göra för att inköp från utlandet inte ska belastas av alltför höga totalkostnader. I bakgrundsbeskrivningen framgår det att frågeställaren anser att Postens speditionsavgift är för hög.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågor om Postens speditionsavgifter.

Vid postorderförsäljning inom EU betalas moms av säljaren och är alltså inbakad i priset från början. Det blir ingen tull på varorna. Varorna räknas som inrikespaket och Posten tar inte ut någon extra kostnad för att hantera och lämna ut dessa paket. De gemensamma reglerna inom EU vid import av varor från tredje land, dvs. länder utanför EU, är annorlunda. Varor som importeras per postorder från tredje land ska beläggas med moms och i vissa fall även med tull när de anländer till Sverige. Om en vara förs in i det svenska tullområdet för en enskild person ska moms och eventuell tull för försändelsen fastställas enligt gällande tull- och skattelagstiftning. Moms och eventuell tull betalas av Posten som sedan tar ut beloppet av kunden.

Posten har därför personal som enbart sysslar med att ta emot och sköta administrationen av ankommande paket. Personalen utför ett flertal uppgifter, bl.a. bedömer de om förtullning ska ske, räknar om varans värde till svenska kronor och ser till att nödvändig importdokumentation finns.

För att täcka kostnaderna för denna hantering tar Posten ut en administrativ avgift, en s.k. speditionsavgift (oavsett varans värde). Speditionsavgiften avser således kostnaden för tull- och momshantering.

Jag tror att folk i allmänhet förstår att varan ska beläggas med moms samt att hanteringen innebär kostnader för Posten. Det som är allvarligt i sammanhanget är att köparen antagligen inte har tillräcklig information när avtalet görs med säljaren. Den privatperson som köper en bok från t.ex. en Internetbokhandel i USA får inte information om det slutliga priset, dvs. priset inklusive samtliga avgifter som gäller vid transport från USA till Sverige. Köparen behöver inte betala speditionsavgift om samma bok i stället beställs från en Internetbokhandel inom EU. I den fortsatta utvecklingen av elektronisk handel är konsumentinformation därför en mycket viktig fråga.

När det gäller den lämnade frågan, dvs. om jag avser att vidta några åtgärder med anledning av att posten påför speditionsavgifter, hänvisar jag till att Posten sedan mars 1994 är ett aktiebolag. Efter bolagiseringen är det Postens ledning som beslutar om avgifter. I frågor om avgiftssättning påverkas bolaget naturligtvis av att de agerar på en konkurrensutsatt marknad.

Avslutningsvis bör det noteras att det inte råder någon skillnad om transporten från tredje land sker med något annat företag. Kostnaden för hanteringen av tull och moms faktureras även i dessa fall till slutkunden. Mot bakgrund av detta finner jag inte anledning att vidta några åtgärder.

Avslutningsvis bör sägas att reglerna om mervärdesbeskattning vid import är gemensamma för hela EU. Det är därför inte aktuellt att vidta några ändringar rörande den svenska lagstiftningen om mervärdesskatt.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.