Inkludering av funktionsnedsatta i arbetslivet

Skriftlig fråga 2016/17:1311 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-27
Överlämnad
2017-04-28
Anmäld
2017-05-02
Svarsdatum
2017-05-10
Sista svarsdatum
2017-05-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

I opposition riktade Socialdemokraterna en omfattande kritik mot Arbetsförmedlingen och mot brister i kommunikationen mellan olika myndigheter. I regeringsställning har såväl kritik som förbättringsarbete dock upphört.

I SR P4 Kalmar den 20 april hör man om en person i Kalmar som är född med en cp-skada. Han vill inget hellre än att arbeta, men två myndigheter gör nu sitt yttersta för att ställa till problem. De två myndigheterna har enligt P4 Kalmar olika uppfattningar om arbetsförmågan, vilket har lett till att han har hamnat i limbo och måste klara sig på existensminimum. Försäkringskassan anser att personen är för frisk för att erhålla sjukersättning, medan Arbetsförmedlingen anser att han inte har arbetsförmåga.

Det borde självfallet vara så att två statliga myndigheter – Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan – arbetar tillsammans för att hjälpa unga med funktionsnedsättning att komma ut i jobb och att få en efterlängtad arbetsplats att gå till.

Personen beskriver sig själv i P4 Kalmar som glad, positiv och framåt, men han upplever att hans funktionsnedsättning hindrar honom att få ett jobb. Det är just därför som Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan behöver hitta ett arbetssätt som hjälper honom!

Han får inget bidrag från Försäkringskassan, för han anses vara för frisk. Samtidigt menar Arbetsförmedlingen att han inte kan ha ett vanligt jobb på grund av sin funktionsnedsättning.

Maria Persdotter, som är förbundsordförande i RBU, Rörelsehindrade barn och ungdomar, kritiserar i inslaget såväl Arbetsförmedlingen som Försäkringskassan. Hon säger till SR P4 Kalmar att hon väl känner igen bilden av att de inte gör tillräckligt för unga med funktionsnedsättningar som vill ut i arbetslivet.

Min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson är därför:

 

Vad gör ministern och regeringen för att unga funktionsnedsatta ska få adekvat hjälp från Arbetsförmedlingen så att de kan få den hjälp och det stöd som de behöver för att få ett efterlängtat arbete?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1311 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Dnr A 2017/00946/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1311 Inkludering av funktionsnedsatta i arbetslivet av Lars Beckman (M)

Lars Beckman har frågat mig vad jag och regeringen gör för att unga funktionsnedsatta ska få adekvat hjälp från Arbetsförmedlingen så att de kan få den hjälp och det stöd som de behöver för att få ett efterlängtat arbete.

Arbetsförmedlingen har ett stort och viktigt uppdrag att hjälpa personer med funktionsnedsättning att hitta ett arbete. Detta är viktigt inte minst för unga personer med funktionsnedsättning som precis som andra unga har rätt att påbörja sitt vuxenliv och få en egen försörjning. Arbetsförmedlingen har i dag ett flertal verktyg i sin verktygslåda för att lyckas med detta.

Personer med funktionsnedsättning har tillgång till Arbetsförmedlingens utbud av olika insatser på samma sätt som personer utan funktionsnedsättning, samtidigt som det finns insatser att tillgå som är särskilt utformade för personer som har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Regeringen genomför nu en 90-dagarsgaranti som innebär att ingen ung ska behöva fastna i långtidsarbetslöshet. Alla unga oavsett bakgrund eller eventuell funktionsnedsättning ska erbjudas insatser som leder till arbete eller studier inom 90 dagar. Detta är en oerhört viktig reform.

För att stärka förutsättningarna för ökad sysselsättning för personer med funktionsnedsättning har regeringen genomfört ytterligare satsningar. Från och med 2017 har regeringen höjt taket för den bidragsgrundade lönekostnaden för subventionerade anställningar med lönebidrag, utvecklingsanställning, trygghetsanställning eller skyddat arbete hos offentliga arbetsgivare samt taknivån för ersättning för personer som har behov av tolkstöd vid fortbildning.

Personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga är också en målgrupp för satsningen på studiemotiverande folkhögskolekurs. Satsningen syftar till att öka deltagarnas motivation att återgå till och avsluta sin reguljära utbildning. Omfattande satsningar har även gjorts inom reguljär utbildning, inom exempelvis kommunal vuxenutbildning. För att fler unga med aktivitetsersättning ska komma in på arbetsmarknaden eller påbörja en utbildning har regeringen bland annat infört en prövotid för studier med aktivitetsersättning på sex månader.

Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen presenterade nyligen resultaten av den effektutvärdering av insatser för unga med aktivitetsersättning som myndigheterna genomfört på regeringens uppdrag. Resultatet visar att insatsen supported employment, som är en arbetsrehabiliteringsmetod som Arbetsförmedlingen erbjuder, lyckades bäst med att få deltagarna i studien i arbete. Regeringen har från och med 2016 tillfört extra medel som möjliggör att fler kan få del av detta stöd.

Samhalls uppdrag är att skapa meningsfulla och utvecklande jobb för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Under flera år har Samhall även fått resurser för en särskild satsning på utvecklingsanställningar i vilken unga vuxna under 30 år ska prioriteras.

Regeringen har även tillsatt en utredning som ska se över om det behövs flexiblare insatser (exempelvis flexjobb) för att förbättra möjligheterna att komma i arbete eller behålla ett arbete för personer som har en nedsatt arbetsförmåga till följd av funktionsnedsättning eller sjukdom. I uppdraget ingår att kartlägga och analysera målgruppens förutsättningar på arbetsmarknaden, särskilt de ungas. Uppdraget ska redovisas den 15 mars 2018.

Stockholm den 10 maj

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.