Initiativ kring transport och logistik

Skriftlig fråga 2008/09:677 av Sachet, Ameer (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-26
Anmäld
2009-02-27
Besvarad
2009-03-04
Svar anmält
2009-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 februari

Fråga

2008/09:677 Initiativ kring transport och logistik

av Ameer Sachet (s)

till statsrådet Åsa Torstensson (c)

Örebro kommun och Örebro län har ett centralt läge i Sverige. I länet ligger Sveriges demografiska medelpunkt. En av Örebro läns mest tongivande branscher är transport och logistik. Bara i Örebro kommun finns 4 500 anställda fördelat på närmare 500 företag. Lågkonjunkturen slår redan nu hårt mot transport- och logistikbranschen. Det finns tyvärr anledning att tro att det kommer att bli än värre under 2009 och 2010. När folk blir av med jobbet betalar de mindre skatt och då sjunker skatteinkomsterna.

Mot bakgrund av länets förhållandevis stora andel av branschen är risken stor att Örebro kommun och Örebro län kommer att drabbas hårt av den arbetslöshet som uppstår i branschen.

Vilka för Örebro kommun och Örebro län intressanta initiativ avser statsrådet att ta kring infrastruktur i bred bemärkelse, det vill säga inkluderande även IT samt post‑, tele- och radiokommunikation?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:677 besvarad av Statsrådet Åsa Torstensson

den 4 mars

Svar på fråga

2008/09:677 Initiativ kring transport och logistik

Statsrådet Åsa Torstensson

Ameer Sachet har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta kring infrastruktur i bred bemärkelse, det vill säga inkluderande även IT samt post‑, tele- och radiokommunikation som är intressanta för Örebro kommun och Örebro län.

Regeringen presenterade i början av september en närtidssatsning för byggstart av infrastrukturprojekt 2009 och 2010. Totalt satsas närmare 8 miljarder kronor under åren för att säkerställa att angelägna projekt kan genomföras i ett snabbare, mer rationellt tempo och att prioriterade projekt kan tidigareläggas i hela landet. För Örebro läns del innebär det bland annat kapacitetsåtgärder på järnvägen väster om Vänern för att förbättra för godstrafiken på järnväg. Dessutom kommer bygget av mitträcke på E 18 på sträckan Karlskoga–Lekhyttan att genomföras.

I slutet av september presenterade regeringen infrastrukturpropositionen Framtidens resor och transporter. I den avsätts 417 miljarder kronor för infrastrukturåtgärder under perioden 2010–2021. Riksdagen fattade med anledning av propositionen beslut om de ekonomiska ramarna i december 2008 och därefter inleddes arbetet med åtgärdsplaneringen. I detta skede ska trafikverken, länsstyrelser och regioner utifrån de ekonomiska ramarna, ge förslag till åtgärder för att uppnå de av riksdagen fastställda transportpolitiska målen. Regeringen beslutar sedan vilka konkreta åtgärder som ska ingå i respektive planer. Därför vill jag inte föregripa beredningsprocessen och uttala mig om satsningar på enskilda väg- eller järnvägsobjekt.

Staten har under åren 2001 till 2007 avsatt ca 5,25 miljarder kronor av statliga medel för utbyggnad av bredband. Utredningen Bredband 2013 (SOU 2008:40) har utvärderat tidigare bredbandsstöd och analyserat tillgängligheten till bredband. Utredningen bedömer att det finns brister som behöver åtgärdas, bland annat genom olika statliga insatser.

Dessutom föreslår Frekvensutredningen (SOU 2008:72) att alla bostäder och fasta verksamhetsställen senast år 2013 ska ha tillgång till bredband. Dessa två utredningar utgör ett avstamp inför en ny tid och vi måste se framåt. En ny tid både i fråga om marknadens och teknikens villkor.

Utbyggnaden av bredband ska i första hand ske i marknadens regi; det är ingen tvekan om det. Jag är också medveten om att det finns kritiker som ifrågasatt stöden och framfört att de varit konkurrenssnedvridande. Förutom statens roll är det också sådant vi måste ta hänsyn till när vi strävar vidare för att uppnå tillgänglighet till bredband.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.