Initiativ för att få Dawit Isaak fri

Skriftlig fråga 2008/09:667 av Holm, Ulf (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-02-25
Anmäld
2009-02-25
Besvarad
2009-03-04
Svar anmält
2009-03-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 februari

Fråga

2008/09:667 Initiativ för att få Dawit Isaak fri

av Ulf Holm (mp)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Dawit Isaak, en svensk-eritreansk journalist, har suttit fängslad i diktaturen Eritrea i över 2 700 dagar nu, vilket innebär mer än sju år. Han är fängslad men inte åtalad för något brott och därmed frihetsberövad utan chans till att försvara sig. Sverige har genom UD genomfört tyst diplomati men hittills utan framgång eftersom han fortfarande är fängslad. Enligt uppgift ska han just nu vårdas på sjukhus och hans hälsotillstånd är okänt. Mot bakgrund av den långa tid som han suttit fängslad och att hans hälsotillstånd försämrats måste det tas nya initiativ för att få Dawit Isaak frigiven.

Vilka initiativ kommer utrikesministern att ta för att få Dawit Isaak frigiven, både vad gäller en eventuell ny förhandlingsstrategi och genom en egen resa till Eritrea?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:667 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 4 mars

Svar på fråga

2008/09:667 Initiativ för att få Dawit Isaak fri

Utrikesminister Carl Bildt

Ulf Holm har frågat mig vilka initiativ jag kommer att ta för att få Dawit Isaak frigiven, både vad gäller en eventuell ny förhandlingsstrategi och genom en egen resa till Eritrea.

Som jag framhöll i mitt svar till Cecilia Wigström i Göteborg den 18 februari i år är ärendet Dawit Isaak ett allvarligt humanitärt fall som har hög prioritet för utrikesförvaltningen. Vi tar självfallet de senaste uppgifterna om hans försämrade hälsotillstånd och om att han ska ha förts till sjukhus på största allvar.

Sverige lägger sedan lång tid tillbaka ned stora ansträngningar för att nå en lösning. Det ligger emellertid i sakens natur att jag tyvärr inte närmare kan redogöra för hur regeringen arbetar med denna fråga.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.