Inhemsk cement för byggande

Skriftlig fråga 2021/22:1907 av Mikael Eskilandersson (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-08-31
Överlämnad
2022-09-01
Anmäld
2022-09-05
Svarsdatum
2022-09-07
Sista svarsdatum
2022-09-07
Besvarad
2022-09-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Johan Danielsson (S)

 

Att lösa cementkrisen och säkra tillgången till brytbart råmaterial i Sverige är avgörande för byggandet. Omgående behövs insatser för att få till en hållbar lösning för att säkra cementtillgången, så att byggprojekt inte ställs in och så att byggande kan planeras och genomföras.

Mark- och miljööverdomstolen beslutade i juli 2021 att avvisa Cementas ansökan om ett nytt tjugoårigt tillstånd för kalkstensbrytning i Slite på Gotland. Det befintliga tillståndet löpte ut den 31 oktober. Cementa verkar nu under ett tillfälligt tillstånd som löper ut den 31 december 2022. Cementa har lämnat in en ny ansökan till domstolen, vilken är en form av bryggtillstånd mellan det tillfälliga och det långsiktiga, vilket Cementa enligt uppgift arbetar med. Återigen ska en juridisk prövning enligt miljöbalken göras.

I en problematisk tid tycks de insatser som krävs för att inte ytterligare försvåra för byggherrar utebli. Bostäder samt anläggningar för infrastruktur och för näringslivsutveckling är högst samhällsviktigt. Inom bostadspolitiken behövs flera insatser för att möjliggöra fler bostäder som fler människor har råd med samt bättre lösningar som gynnar byggande. Det är riskabelt om bostadsbyggandet och infrastruktursatsningar hämmas.

Under lång tid har intressenter inom byggbranschen lyft fram faran med att inte cementkrisen löses. Byggföretagen pekar exempelvis på att det är centralt viktigt för byggandet och att näringslivet och industrin är viktiga medspelare i att lösa problemen. Byggmaterialpriserna och tillgången till råvaror är en utmaning att lösa. Covidkrisen och Rysslands krig i Ukraina visar med tydlighet på vikten av ökad svensk självförsörjning och inhemsk produktion samt utvinning av råvara och förädling. 

Nu behövs omgående agerande för att möjliggöra tillgång till råvaror i Sverige. Utan material kan inget byggas. Samordnad insats där näringsliv och industri ingår, och att en konkret plan för cementproduktionen i Sverige tas fram, är avgörande för byggandet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga statsrådet Johan Danielsson:

 

Hur ska statsrådet nu agera för att säkerställa inhemsk utvinning av råvara och lösa cementkrisen för att möjliggöra byggande i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1907 besvarad av Näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S)

N2022/01757 Näringsdepartementet Näringsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1907 av Mikael Eskilandersson (SD)
Inhemsk cement för byggande

Mikael Eskilandersson har frågat bostadsministern och biträdande arbetsmarknadsministern hur regeringen nu ska agera för att säkerställa inhemsk utvinning av råvara och lösa cementkrisen för att möjliggöra byggande i Sverige. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Regeringskansliet har sedan beskedet i juli 2021, då Mark- och miljööverdomstolen avvisade Cementa AB:s ansökan om tillstånd till fortsatt kalkstenstäkt i Slite på Gotland, arbetat intensivt för att följa frågan och analysera de konsekvenser som bedöms kunna uppstå. Regeringen har löpande kontakt med Cementa AB och berörda branscher om hur situationen utvecklas.

Den 18 november 2021 lämnade regeringen Cementa AB tillstånd enligt miljöbalken att bedriva fortsatt täktverksamhet i Slite på Gotland under perioden fram till den 31 december 2022.

Två regeringsuppdrag lämnades i slutet av förra året. Det ena uppdraget till Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser (Tillväxtanalys) omfattar att genomföra en fördjupad analys och kartläggning av efterfrågan på cement, tillgången till kalksten och cement samt de logistiska förutsättningarna för import. I Tillväxtanalys rapport Förutsättningar för en alternativ försörjning av cement i Sverige konstateras bl.a. följande. Att ersätta inhemsk produktion med import är förenat med många osäkerhetsfaktorer. Många länder har en inhemsk produktion av kalksten och cement, vilket är en stor fördel inte minst för försörjningsberedskapen. De alternativa lösningarna till en inhemsk produktion som nämns i rapporten är förknippade med betydande osäkerheter, däribland långa tillståndsprocesser och att samtliga alternativ kräver omfattande investeringar i miljardklassen.

Det andra uppdraget till Verket för innovationssystem om kartläggning av befintlig test- och provningsverksamhet visar att det finns en risk att tillgången på test- och provningsverksamhet för cement och betong kommer att bli en flaskhals, även utan stopp vid Slitefabriken. Det beror bland annat på utveckling av s.k. miljöbetong som behöver testas.

Miljöprövningsprocessen är en prioriterad fråga för regeringen och under de senaste åren har en rad åtgärder vidtagits för att miljötillståndsprocessen ska vara modern och effektiv, samtidigt som ett högt miljöskydd ska uppnås. För att möjliggöra en effektivare handläggning av mål och ärenden avsattes genom budgetpropositionen för 2022 ytterligare medel till de myndigheter som handlägger ärenden om tillstånd. För att möjliggöra ett effektivare resursutnyttjande ändrades under 2021 också reglerna om sammansättning för mark- och miljödomstolarna.

Vi fortsätter att följa situationen för Sveriges cementförsörjning noga och utesluter inte ytterligare åtgärder.

Stockholm den 6 september 2022

Karl-Petter Thorwaldsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.