ingripande mot sexhandel

Skriftlig fråga 2000/01:4 av Kollmats, Lennart (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-09-20
Anmäld
2000-09-26
Besvarad
2000-09-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 september

Fråga 2000/01:4

av Lennart Kollmats (fp) till justitieminister Laila Freivalds om ingripande mot sexhandel

Enligt uppgifter i massmedierna har polisen i Västra Götaland fått 1,5 miljoner kronor utav de 7 miljoner kronor som anslogs i budgeten 1999 för att bekämpa sexhandeln. De var dock tydligen inte exakt öronmärkta för den tänkta verksamheten, utan polismyndigheten kan använda dem som de vill, men andemeningen med anslaget torde ha varit tydlig.

Från början införde Göteborgspolisen en specialstyrka som kunde genomföra riktad spaningsverksamhet och medverka till att minska sexhandeln.

Nu tyder mycket på att den verksamheten läggs ned i Göteborg och det synes märkligt när man i andra sammanhang diskuterar och förordar att skärpa lagen mot sexköp.

Jag ställer mig frågande till på vilka grunder polisen prioriterar ned denna verksamhet samt hur det är möjligt att så åsidosätta tydliga resursanvisningar från Justitiedepartementet till polismyndigheten.

Jag vill därför fråga justitieministern:

Hur tänker justitieministern agera för att upprätthålla och även förstärka möjligheterna till ingripande mot sexhandel, inte bara i Göteborg utan även i övriga aktuella delar av landet?

Svar på skriftlig fråga 2000/01:4 besvarad av

den 27 september

Svar på fråga 2000/01:4 om ingripande mot sexhandel

Justitieminister Lena Hjelm-Wallén

Lennart Kollmats har frågat hur justitieministern tänker agera för att upprätthålla och även förstärka möjligheterna till ingripande mot sexhandel, inte bara i Göteborg utan även i övriga aktuella delar av landet. Lennart Kollmats fråga är föranledd av uppgifter om att polisen i Göteborg har dragit ned på sina insatser mot prostitutionen.

Genom lagen (1998:408) om förbud mot köp av sexuella tjänster är det sedan den 1 januari 1999 förbjudet att mot ersättning skaffa sig en tillfällig sexuell förbindelse. Med anledning av den nya lagen höjdes polisens anslag med 7 miljoner kronor.

Enligt uppgift från Rikspolisstyrelsen har de extra resurser som tilldelades polisväsendet med anledning av den nya lagstiftningen fördelats mellan polismyndigheterna i Stockholm, Västra Götaland, Östergötland och Skåne, där problemen anses vara störst. Var och en av de nämnda myndigheterna har byggt upp verksamheter för att bekämpa prostitutionen.

Det är respektive polismyndighets sak att utifrån de lokala förhållandena avgöra hur resurserna bäst kan användas i kampen mot prostitutionen. Rikspolisstyrelsen har att följa upp hur polismyndigheterna förfogar över sina resurser och vilka resultat som uppnås.

Enligt Rikspolisstyrelsen finns i den redovisning som hittills kommit in från de lokala polismyndigheterna inget som tyder på att de samlade arbetsinsatserna mot prostitution skulle ha gått ned. Däremot förändras och utvecklas insatserna. I Västra Götaland har sålunda en omorganisation genomförts där uppgiften att bekämpa prostitutionen har flyttats från en enhet till en annan.

Regeringen avser att fortsätta följa verksamhetens utveckling inom bl.a. ramen för resultatdialogen med polisväsendet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.