Information om modersmjölksersättning

Skriftlig fråga 2012/13:114 av Karlsson, Sara (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-11-14
Anmäld
2012-11-14
Besvarad
2012-11-21
Svar anmält
2012-11-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 14 november

Fråga

2012/13:114 Information om modersmjölksersättning

av Sara Karlsson (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

I en nyligen presenterad departementsskrivelse (2012:50) föreslås en ny lag om marknadsföring med mera av modersmjölksersättning och tillskottsnäring. Bakgrunden är WHO:s arbete med att komma till rätta med den aggressiva marknadsföring som skedde gentemot mödrar i utvecklingsländer och som ledde till hälsoproblem och dödsfall bland spädbarn samt EU-direktivet om modersmjölksersättning och tillskottsnäring (2006/141/EG), som också anknyter till koden som utarbetades av WHO.

I departementsskrivelsen föreslås bland annat att enbart produkter som lever upp till de nutritionskriterier som anges i lagen ska få marknadsföras samt att marknadsföringen måste ske enligt god sed. Det får exempelvis inte påstås att ersättningen är ett bättre alternativ än amning. Detta kan tyckas rimligt och stå i proportion till syftena med WHO:s arbete.

Dock föreslås det också att förpackningarna till dessa produkter ska förses med en text där det ska ”framgå att produkten endast bör användas på rekommendation av en person med utbildning i medicin, näringslära eller farmaci eller någon annan som arbetar med barna- eller mödravård”. Detta kan rimligtvis inte motiveras vare sig på vetenskaplig grund eller utifrån det arbete som ligger i botten av detta, alltså WHO:s kod. Det leder till ett omyndigförklarande av föräldrar och ökar på den stigmatisering av icke ammande mödrar som många vittnat och vittnar om.

Jag vill därför fråga landsbygdsministern om hen och regeringen avser att ställa sig bakom och lägga fram detta förslag till riksdagen.

Svar på skriftlig fråga 2012/13:114 besvarad av Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

den 21 november

Svar på fråga

2012/13:114 Information om modersmjölksersättning

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson

Sara Karlsson har frågat mig om den nyligen presenterade departementsskrivelsen (2012:50) med förslag till ny lag för marknadsföring med mera av modersmjölksersättning och tillskottsnäring. Enligt frågeställaren ska förpackningarna förses med en text där det ska framgå att produkten endast bör användas på rekommendation av en person med utbildning i medicin, näringslära eller farmaci eller någon annan som arbetar med barna- och mödravård. Frågeställaren anser att detta inte rimligen kan motiveras vetenskapligt och är stigmatiserande för icke ammande mödrar och undrar om regeringen avser att ställa sig bakom förslaget.

Låt mig inledningsvis konstatera att den framlagda departementsskrivelsen innehåller förslag till ny lag om marknadsföring med mera av modersmjölksersättning och tillskottsnäring. De nationella bestämmelser som föreslås i departementsskrivelsen syftar till att tydliggöra att bestämmelserna om marknadsföring i direktiv 2006/141/EG är fullständigt genomförda i Sverige. Bestämmelser om vad som ska stå på dessa produkters förpackningar innefattas inte i den föreslagna lagen utan finns sedan tidigare och dessa bestämmelser följs av branschen.

Självklart är det så att nyblivna föräldrar har rätt att själva välja om de vill att deras barn ska ammas eller inte. De har även rätt att få saklig information om hur man bäst använder ersättningsprodukter. Det är lika självklart att detta val ska mötas av respekt av omgivningen och att de självklart inte känner sig kränkta. Socialstyrelsen har i sina föreskrifter om information om amning och användning av modersmjölksersättning (SOSFS 2009:33) angett att den information som lämnas till modern eller någon annan person som vårdar ett spädbarn ska vara objektiv och entydig och vara anpassad till det enskilda spädbarnets och moderns behov och i övrigt ska överensstämma med vad som framgår av hälso- och sjukvårdslagen.

Jag anser därmed att det redan i dag finns bestämmelser på plats som ska ge utrymme för nyblivna föräldrar att göra ett fritt och informerat val om deras barn ska ammas eller inte.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.