Till innehåll på sidan

information om exponering vid mobil kommunikation

Skriftlig fråga 2003/04:1397 av Axelsson, Christina (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2004-07-01
Besvarad
2004-07-09
Besvarad
2004-07-15
Svar anmält
2004-09-14
Anmäld
2004-09-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 1 juli

Fråga 2003/04:1397

av Christina Axelsson (s) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist om information om exponering vid mobil kommunikation

Den 2 februari i år lämnade Statens strålskyddsinstitut (SSI) sin skrivelse om behovet av information om strålning från mobiltelefoner till regeringen. Bakgrunden till skrivelsen är ett regeringsuppdrag att "utreda eventuellt behov av informationstext angående strålning från mobiltelefoner och andra terminaler för mobil kommunikation". Arbetet har följts av representanter från Elsäkerhetsverket, Konsumentverket, Post- och telestyrelsen samt Socialstyrelsen.

I skrivelsen redovisar SSI att de anser att det finns ett behov av information till allmänheten om strålning från mobiltelefoni. Det framgår även att de kommer att ta initiativ till ett myndighetsgemensamt informationsmaterial om mobiltelefoner och strålning och informera användarna om hur de med enkla åtgärder kan sänka sin exponering från mobiltelefoner.

Trots detta finns ännu ingen information vare sig på SSI:s eller Konsumentverkets hemsidor som riktar sig till konsumenterna med information om hur de ska kunna sänka sin exponering. Inte heller vid marknadsföringen av mobiltelefoner kan konsumenterna lätt hitta råd hur de ska kunna sänka sin exponering.

Avser ministern att vidta några åtgärder för att påskynda informationen om att sänka exponeringen för konsumenterna vid användning av mobil kommunikation?

Svar på skriftlig fråga 2003/04:1397 besvarad av

den 8 juli

Svar på fråga 2003/04:1397 om information om exponering vid mobil kommunikation

Miljöminister Lena Sommestad

Christina Axelsson har frågat jordbruksministern om hon avser att vidta några åtgärder för att påskynda informationen om att sänka exponeringen för konsumenterna vid användning av mobil kommunikation. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Den 1 februari lämnade Statens strålskyddsinstitut, SSI, en rapport som behandlar frågan om mobiltelefoner och strålning till regeringen. Rapporten innehåller en genomgång av olika telefoner och deras SAR-värden samt aktuella forskningsresultat på området. SAR-värdet är ett mått på kroppens förmåga att absorbera strålning. I rapporten visar även SSI på enkla sätt att minska exponeringen vid användning av mobiltelefon, främst genom handsfree-utrustning. SSI har även lagt ut information om hur man kan minska exponeringen på sin hemsida.

Av rapporten framgår att myndigheterna @ SSI, Elsäkerhetsverket, Konsumenterket, Post- och telestyrelsen och Socialstyrelsen @ gör den gemensamma bedömningen att det i dagsläget inte finns några vetenskapliga belägg för att elektromagnetiska fält från mobiltelefoner leder till skadliga hälsoeffekter. Myndigheterna finner vidare att det i dag inte heller finns några belägg för att barn skulle vara särskilt känsliga för strålningen. Kunskapsläget behöver dock klargöras ytterligare.

Regeringen har valt att ge SSI uppdraget att följa utvecklingen när det gäller elektromagnetiska fält och dess eventuella effekter på människan. Dessutom har Forskningsrådet för arbetsliv och socialvetenskap i uppdrag att bevaka forskningen som rör elöverkänslighet. Regeringen har också nyligen givit Vetenskapsrådet i uppdrag att utarbeta en analys över forskningen om hälsoeffekter av elektromagnetiska fält samt värdera den nationella forskningens kvalitet och inriktning i ett internationellt perspektiv. Rådet ska också mot bakgrund av analysen bedöma behovet av nationell forskning inom området samt ge förslag till inriktning av den nationella forskningen. Detta ska ske i samråd med berörda forskningsfinansiärer, myndigheter och branschföreträdare. Uppdraget ska redovisas senast den 1 november 2004.

SSI anser inte att det finns vetenskaplig grund för tvingande varningstexter. En tvingande föreskrift om en informationstext på apparaten eller i dokumentationen kan utgöra ett hinder mot den fria rörligheten för varor. Däremot skulle en informationstext kunna följa med mobiltelefonen på frivillig basis.

Det finns flera relevanta EU-direktiv på området. De mest centrala är allmänna produktsäkerhetsdirektivet samt radio- och teleterminaldirektivet. Enligt dessa måste väsentliga krav vara uppfyllda för alla terminaler. Väsentliga krav innefattar uttryckligen skyddet av hälsa och miljö. CE-märkning är en garant för att produkten även uppfyller kraven på säkerhet när det gäller exponeringsnivåer av elektromagnetiska fält. I en diskussion om varningstexter eller liknande ska man ha i åtanke att produktutformning, standarder med mera tas fram gemensamt inom EU för att undvika risken för förtäckta handelshinder.

Jag kommer att till hösten sammankalla SSI och övriga berörda myndigheter samt företrädare för mobiltelefonibranschen till ett möte. Mötet kommer att handla om hur branschen kan medverka till att myndigheternas information ska kunna nå konsumenterna på ett effektivt sätt.

Jag kommer därefter att bevaka frågan om hur konsumenterna ska kunna sänka sin exponering noggrant.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.