Till innehåll på sidan

Införda gränskontroller och det nordiska samarbetet

Skriftlig fråga 2015/16:899 av Erik Ottoson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2016-03-02
Överlämnad
2016-03-03
Anmäld
2016-03-04
Sista svarsdatum
2016-03-09
Svarsdatum
2016-03-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Kristina Persson (S)

 

För att hantera flyktingkrisen har regeringen infört såväl inre gränskontroller som id-kontroller för inresa i Sverige från Danmark. Danmark är ett land som länge varit Sverige närstående där vi har haft ett tätt samarbete bland annat inom ramen för det nordiska samarbetet. Det är självklart att det inte går obemärkt förbi i något av våra grannländer att Sverige har infört dessa kontroller varför det är viktigt för oss att göra ytterligare ansträngningar för att hålla ihop det goda samarbetsklimat som sedan tidigare finns i Norden.

Mot bakgrund av bland annat ovanstående vill jag fråga statsrådet Kristina Persson:

På vilka sätt har det nordiska samarbetet påverkats av att Sverige infört såväl id-kontroller som inre gränskontroller?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:899 besvarad av Statsrådet Kristina Persson (S)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Persson

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:899 av Erik Ottoson (M) Införda gränskontroller och det nordiska samarbetet

Erik Ottoson har frågat mig på vilka sätt det nordiska samarbetet har påverkats av att Sverige infört såväl id- som inre gränskontroller, mot bakgrund av den pågående flyktingkrisen.

Enligt min mening har det nordiska samarbetet fortsatt på samma goda sätt som tidigare. Möjligen kan man säga att kontakterna varit ännu intensivare. Inom ramen för mitt ansvarsområde som minister för nordiskt samarbete pågår ett arbete för att trappa upp nivån på det politiska arbetet ytterligare. I min roll möter jag regelbundet mina nordiska kollegor såväl bilateralt som i Nordiska ministerrådet. Detsamma gäller mina regeringskollegor. Som bekant möttes t.ex. de nordiska migrationsministrarna i Sverige den 2 mars.

Den breda samsyn som råder i många frågor mellan de nordiska länderna skapar goda förutsättningar för nordiskt samarbete på flera områden. Vårt samarbete omfattar idag nästan alla politikområden, från skatte-politik och säkerhetspolitiska frågor, till kulturområdet. Vi arbetar kontinuerligt med att lösa gränshinderfrågor. Detta sker bland annat inom ramen för Gränshinderrådet, där senaste mötet ägde rum 8 mars.

På grund av flyktingsituationen är trycket på våra svenska myndigheter fortsatt högt, och allmän ordning och inre säkerhet måste upprätthållas. Regeringen är samtidigt mån om att värna den fria rörligheten och det nordiska samarbetet. Vi är därför angelägna om att kontrollerna i samband med inresa till Sverige i så liten utsträckning som möjligt ska störa integrationen i Öresundsregionen, utan att det påverkar de avsedda effekterna med kontrollerna. Vi samarbetar därför nära med våra danska kollegor i frågan.

Stockholm den 10 mars 2016

Kristina Persson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.