införandet av textilkvoter

Skriftlig fråga 2004/05:2074 av von Sydow, Henrik (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-07-28
Besvarad
2005-08-10
Besvarad
2005-08-11
Svar anmält
2005-09-13
Anmäld
2005-09-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 juli

Fråga 2004/05:2074

av Henrik von Sydow (m) till näringsminister Thomas Östros om införandet av textilkvoter

Genomförandet av EU:s nya kvoter på textilimport från Kina slår hårt mot svenska konsumenter och flera svenska klädföretag. Sedan importkvoterna från Kina återinfördes den 11 juni har både svenska importörer och kinesiska exportörer, enligt uppgifter i Dagens Industri den 23 juli, levt i tron att textilier som skeppats före den 20 juni inte omfattas av kvoterna och kommer att få föras in i Europa.

Så blir nu inte fallet och fartyg på väg från Kina får inte lossa kläder i europiska hamnar. Konsekvensen av regelverkets oklarheter kommer nu att stå svenska företagare och konsumenter dyrt. Enligt organisationen Textilimportörerna sitter nu både små och stora svenska klädföretag med beställda kinesiska leveranser som inte ryms inom de nya kvoterna. Stora uppsättningar av kläder är på väg till Sverige och Europa. De kläderna riskerar nu att brännas upp eller att dumpas någon annanstans i världen.

Kvoternas effekter leder direkt till problem för svenska företag och högre priser och dyrare kläder för konsumenter.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga näringsministern:

Hur avser näringsministern att agera för att mildra effekten av EU:s regelverk och för att förändra ikraftträdandet av kvoter på textilimport?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:2074 besvarad av

den 10 augusti

Svar på frågorna 2004/05:2073 om EU:s textilkvoter mot Kina och 2074 om införandet av textilkvoter

Näringsminister Thomas Östros

Henrik von Sydow har frågat mig hur jag avser att agera för att dels se till så att EU omedelbart avskaffar de införda kvoterna på textilimporten från Kina, dels mildra effekten av EU:s regelverk och förändra ikraftträdandet av kvoter på textilimporten.

Jag besvarar båda frågorna i ett sammanhang.

EU-kommissionen och Kinas handelsministerium nådde den 10 juni en överenskommelse om att begränsa Kinas tekoexport till EU med kvoter för tio varukategorier under tiden 2005@2007. Överenskommelsen omfattar även 2008 dock utan angivande av kvoter. År 2008 löper den speciella skyddsklausul ut som finns i Kinas anslutningsprotokoll till WTO och som möjliggör dessa kvoter. EU:s medlemsländer accepterade överenskommelsen vid ett möte den 21 juni 2005. Endast ett fåtal länder röstade emot, däribland Sverige.

Detta är en fråga där Sverige som land och jag som ansvarigt statsråd har haft en mycket tydlig uppfattning, nämligen att vi inte kan stödja restriktioner eller frivilliga exportbegränsningar beträffande Kinas tekoexport. Detta har också framförts inom EU och i andra sammanhang vid flera olika tillfällen. Tyvärr har det endast varit ett fåtal EU-länder som tillsammans med Sverige motsatt sig nya begränsningar efter det att tekohandeln liberaliserades den 1 januari 2005. Jag är mycket oroad över de effekter som denna överenskommelse kommer att få och redan har fått för konsumenter och företagare i Europa men även i Kina.

Att kvoterna fylldes så snabbt borde inte ha kommit som en överraskning. Sverige varnade också inom EU-kretsen för detta. Så är till exempel kvoten för import av tröjor redan fylld, vilket har skapat en orimlig situation och drabbat många importörer som nu inte kan få importlicens för redan beställda och skeppade varor.

EU-kommissionen har nu föreslagit att årets kvot för tröjor ska utökas med 9 % vilket Sverige stöder. Vi anser emellertid att den föreslagna ökningen är alltför låg och bara marginellt bidrar till att lösa problemen för vissa importörer. Vi vill i stället se en mer långsiktig och allomfattande lösning av problemet genom att kvoterna höjs till nivåer som eliminerar de negativa effekterna. Vi har därför krävt både ökad flexibilitet med ökad kvot i år och att skeppningar enligt bindande kontrakt som slöts innan EU:s importkvoter infördes får tas in utan att avräknas mot kvoten. För att det ska bli så krävs dock att en majoritet av EU:s medlemsländer ställer sig bakom detta.

Jag kan försäkra Henrik von Sydow att vi tar varje tillfälle som bjuds att tydligt framföra vår frihandelsvänliga linje och att vi även fortsättningsvis kommer att bevaka konsumenternas och företagens intressen. Att fattiga länders möjligheter att dra nytta av världsmarknaden inte ska kringskäras av protektionistiska åtgärder är en svensk hjärtefråga. Sådana åtgärder måste också motarbetas av den anledningen att de inte gynnar EU varken på kort eller lång sikt.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.