Införande av LOV i samtliga kommuner

Skriftlig fråga 2011/12:272 av Hallengren, Lena (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2011-12-21
Anmäld
2011-12-21
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2012-01-11
Svar anmält
2012-01-16

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 december

Fråga

2011/12:272 Införande av LOV i samtliga kommuner

av Lena Hallengren (S)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Regeringen skriver i budgetpropositionen för 2012: ”Senast 2014 bör alla kommuner i landet ha beslutat om valfrihet för den enskilde enligt LOV, annars bör tvingande lagstiftning övervägas. Regeringen följer därför noga processen med införandet av LOV i kommunerna.”

För kommunernas äldreomsorg kan LOV användas inom hemtjänsten och när det gäller särskilt boende. På Kvalitetsmässan den 16 november uttalade dock Maria Larsson i en debatt att LOV passade bättre i hemtjänsten än när det gäller särskilt boende.

Sveriges kommuner har väldigt olika planeringsförutsättningar. Befolkningen i en kommun kan variera från 3 000 personer upp till 1 miljon invånare. En del kommuner är mycket små men tättbefolkade, andra kommuner har få invånare som är spridda på en mycket stor yta.

Mot bakgrund av att regeringen vill göra LOV obligatoriskt i samtliga kommuner oavsett de lokala förhållandena samtidigt som LOV uppenbarligen är mindre lämpad för särskilt boende vill jag ställa följande fråga till statsrådet Maria Larsson:

Avser statsrådet att verka för att samtliga Sveriges kommuner ska införa LOV i särskilt boende?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:272 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 11 januari

Svar på fråga

2011/12:272 Införande av LOV i samtliga kommuner

Statsrådet Maria Larsson

Lena Hallengren har frågat mig om jag avser att verka för att samtliga Sveriges kommuner ska införa LOV i särskilt boende.

Som jag tidigare svarat Lena Hallengren har de flesta kommuner som valt att införa LOV gjort det inom hemtjänsten. Reformen har till övervägande del attraherat småskaliga utförare som inte haft som primär affärsidé att driva ett helt äldreboende med allt vad det innebär.

Sveriges kommuner har naturligtvis väldigt olika planeringsförutsättningar. Det är därför glädjande att så pass många kommuner trots allt redan har ett valfrihetssystem i drift och att så många kommuner även står i beredskap att införa valfrihetssystem. När det gäller frågan om tvingande lagstiftning är regeringens ambition att alla kommuner i landet ska ha beslutat om valfrihet för den enskilde enligt LOV senaste 2014, i annat fall bör tvingande lagstiftning övervägas. Som framgått av mitt tidigare svar till Lena Hallengren är det i dag för tidigt att ha någon bestämd uppfattning om behovet av lagstiftning och inom vilka områden en tvingande lagstiftning bör tillämpas. Frågan behöver först analyseras närmare, inte minst när det gäller utvecklingen i kommunerna.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.