Införande av ett svenskt flexicurity-system

Skriftlig fråga 2006/07:885 av Olander, Ronny (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-03-16
Anmäld
2007-03-16
Besvarad
2007-03-20
Svar anmält
2007-03-20
Besvarad
2007-03-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 mars

Fråga

2006/07:885 Införande av ett svenskt flexicurity-system

av Ronny Olander (s)

till finansminister Anders Borg (m)

Under en längre tid har företrädare för den borgerliga alliansen på olika nivåer uttryckt ett gillande för det på den danska arbetsmarknaden förekommande systemet med flexicurity. Svenskt näringsliv har också vid flera tillfällen uttalat gillande som väl överensstämmer med den borgerliga alliansen. Inriktningen har endast behandlat den del som handlar om att kunna avskeda folk lättare. Den 28 februari 2007 hade Sällskapet Politik & Näringsliv en hearing i riksdagen om ett svenskt perspektiv på danskt flexicurity. Där framkom bland annat att en anställd byggnadsarbetare under fem år kunde avlägsnas på tio dagar. Vidare att det danska flexicurity också innebär höga ersättningsnivåer under lång tid, kraftiga arbetsmarknadspolitiska åtgärder samt en stor portion av konsensus mellan arbetsmarknadens parter. I massmediereportage har det blivit klart uttalat från både arbetsgivare och arbetstagarorganisationer att ”ni i Sverige kan inte kopiera vårt danska system utan finna ert eget”.

Avser finansministern att vidta sådana åtgärder att någon typ av flexicurity-system införs i Sverige och därmed också återställa nivåer och ersättningsgrunder i de olika trygghetssystemen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:885 besvarad av Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

den 20 mars

Svar på fråga

2006/07:885 Införande av ett svenskt flexicurity-system

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin

Ronny Olander har frågat finansministern avseende åtgärder för att införa ett flexicurity-system enligt dansk modell i Sverige och därmed också återställa nivåer och ersättningsgrunder i de olika trygghetssystemen.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

För att Sverige tillsammans med övriga Europa framgångsrikt ska möta de utmaningar som globaliseringen och en åldrande befolkning ställer krävs det arbetsmarknadsreformer som främjar arbetstagares och arbetsgivares omställningsförmåga.

I grunden handlar diskussionen kring flexicurity om att finna en balans på arbetsmarknaden mellan trygghet och flexibilitet som ser till både företags och individers behov. Hur en sådan balans uppnås är dock en fråga för varje enskilt land i Europa. Danmark har valt en väg, Nederländerna en annan och Tyskland en tredje.

Regeringen har vidtagit och aviserat en rad åtgärder för att reformera bidrags- och skattesystemen i syfte att öka sysselsättningen och minska utanförskapet. Avseende arbetsrätten planerar regeringen inga ändringar utöver de som redan aviserats.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.