influensavaccination

Skriftlig fråga 2004/05:991 av Björling, Ewa (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Anmäld
2005-02-17
Inlämnad
2005-02-17
Besvarad
2005-02-23
Svar anmält
2005-02-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 17 februari

Fråga 2004/05:991

av Ewa Björling (m) till statsrådet Morgan Johansson om influensavaccination

Vaccin är det enda som långsiktigt kan förhindra smittspridning av virus. Om en stor influensaepidemi bryter ut är det mycket viktigt att vaccinera olika riskgrupper. Nu har statsrådet Morgan Johansson gått ut offentligt och lovat gratis vaccinering till hela den svenska befolkningen. För att nå full täckning av ett vaccin krävs att ca 95 % av befolkningen är skyddad. I Sverige är det största problemet att upprätthålla olika redan existerande vaccinationsprogram. Full respekt ska visas för att man är orolig för olika sjukdomar, men det är viktigt med en seriös inställning i medierna i dessa frågor. Nu beskrivs också fågelinfluensan som ett stort skräckscenario. Detta förstärks ytterligare när man läser ett uttalande i en av våra största morgontidningar: "Folkhälsominister Morgan Johansson lovar svenskarna vaccin mot fågelinfluensa." I dag finns ännu inget existerande vaccin mot fågelinfluensa. För humant influensavirus finns det en virusmodell som man kan använda som grund för vaccinproduktion inför nya influensavarianter som uppkommer årligen. Detta gör att man oftast kan få fram specifika nya vaccin inom tre@fyra månader och sedan distribuera över världen. När det gäller fågelinfluensa som hittills konstaterats i 80 fall hos människa, varav endast en person inte haft påvisad kontakt med fågel, finns ingen sådan existerande modell ännu. Detta gör att det kommer att dröja längre tid för att utveckla ett eventuellt fågelinfluensavaccin om så skulle behövas.

Vilka åtgärder avser statsrådet Morgan Johansson att vidta när det gäller att skapa ett effektivt system för snabb distribution av influensavaccin till berörda riskgrupper?

Svar på skriftlig fråga 2004/05:991 besvarad av

den 23 februari

Svar på fråga 2004/05:991 om influensavaccination

Statsrådet Morgan Johansson

Ewa Björling har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta när det gäller att skapa effektiva system för snabb distribution av influensavaccin till berörda riskgrupper.

Spridningen av fågelinfluensa i Sydostasien har lett till att behovet av en väl fungerande beredskap för pandemisk spridning av influensa kommit att uppmärksammas världen över. Fågelinfluensan i Sydostasien har drabbat fåglar i stor utsträckning, men endast smittat ett fåtal människor. Det största hotet mot människors hälsa är inte fågelinfluensan i sig, utan möjligheten att den ska ge upphov till en helt ny influensavariant med förmåga till snabb global spridning bland människor. Detta har hittills inte varit fallet och kommer kanske aldrig att hända, men hotet om en världsomfattande influensaepidemi orsakat av ett förändrat virus kvarstår.

Ett omfattande influensautbrott skulle innebära en stor belastning på samhället och det är därför viktigt att vi har en beredskapsplan för detta. Den 15 februari presenterade Socialstyrelsen på regeringens uppdrag en nationell handlingsplan för beredskap mot en influensapandemi. I handlingsplanen föreslås en rad åtgärder som behöver vidtas för att stärka den nationella beredskapen mot en influensapandemi, bland annat bör en nationell pandemigrupp inrättas, ansvaret för information och kommunikation preciseras, övervakningen av inträffade influensafall och vaccinationstäckningen förbättras samt viss beredskapslagring av antiviraler genomföras. I handlingsplanen ingår vidare ett underlag för landstingens och kommunernas planering för att hantera de påfrestningar på samhällsviktig verksamhet som kan uppkomma under en pandemi.

När det gäller tillgången på influensavaccin under normala influensasäsonger utvecklas vaccinet med utgångspunkt i de rekommendationer som WHO tar fram utifrån de virus man ser på södra halvklotet och i Asien vintern innan vaccinet ska användas. Vid en influensapandemi är det naturligtvis inte möjligt att i förväg förutse vilka förändringar som skett av viruset. Liksom vid normala influensaepidemier är det betydelsefullt att man snabbt kan identifiera den virustyp så att man kan skapa förutsättningar för att börja produktionen av ett vaccin. För närvarande pågår det även ett intensivt arbete att förbättra metoderna att snabbt utveckla ett färdigt vaccin när viruset väl är identifierat. Det finns även utarbetade riktlinjer för att snabbt kunna godkänna ett nytt influensavaccin som behövs vid en pandemi.

Under en influensapandemi kommer dock @ åtminstone i ett tidigt skede @ tillgången på vaccin att vara begränsad. Orsakerna är dels att det rör sig om en ny typ av virus och produktionen av vaccin kan inte inledas förrän virusstammen är identifierad och karakteriserad, dels kommer det sannolikt att behövas två doser för att uppnå gott skydd vilket innebär större behov av vaccin. Vaccintillverkarnas förmåga att på kort tid producera stora mängder vaccin är också begränsad.

Det innebär att länder utan en egen produktion av influensavaccin genom samarbete och avtal måste skapa förutsättningar för leveranser av vacciner vid en hotande eller pågående pandemi. I dag upphandlas influensavaccin av varje landsting för säsongens behov. Med tanke på att Sverige är en liten aktör i ett europeiskt och globalt sammanhang skulle vi enligt Socialstyrelsens bedömning ha större möjlighet att säkerställa tillgången på vaccin om det skedde en centraliserad nationell upphandling. En möjlighet som enligt styrelsen även bör utredas ytterligare är möjligheten av en inhemsk tillverkning av influensavaccin.

Socialstyrelsen har i sin nationella handlingsplan för beredskap mot en influensapandemi sagt att målsättningen bör vara att kunna erbjuda alla tillgång till vaccin i händelse av ett allvarligt influensautbrott. Jag delar Socialstyrelsens uppfattning. Vi måste därför tillsammans med landstingen göra vårt yttersta för att stå så väl rustade som möjligt för att lösa tillgången på vaccin om en influensapandemi bryter ut. Det är angeläget att utreda hur staten ska kunna bistå landstingen med ett samordnat upphandlingsförfarande. Vidare har Socialstyrelsen pekat på behovet att pröva förutsättningarna för att lösa tillgången till vaccin genom avtal med en internationell vaccinproducent eller genom att tillskapa en inhemsk produktion. Följaktligen avser jag att låta Socialstyrelsen skyndsamt utreda dessa frågor.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.