Industriell energiskatt som miljöstimulans

Skriftlig fråga 2020/21:967 av Hans Rothenberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-12-10
Överlämnad
2020-12-11
Anmäld
2020-12-14
Svarsdatum
2020-12-28
Sista svarsdatum
2020-12-28
Besvarad
2020-12-28

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

År 2011 ändrades energilagstiftningen varvid företag med SNI-kod 38320 förlorade möjligheten att betala en så kallad industriell energiskatt (subventionerad energiskatt) för den energi man förbrukar på företaget. Denna förändring var sannolikt rätt för de flesta återvinningsbolag. Men det finns företag som i dag bedriver industriella processer som trots detta nekas återbetalning av energiskatt vilket kan innebära merkostnader på miljonbelopp.

Sverige bedriver i dag en politik som syftar till att såväl företag som privatpersoner aktivt ska källsortera och återvinna så mycket som möjligt. Det kan vara gammalt trävirke som återvinns och används i fjärrvärmeverk för uppvärmning. Det kan vara stål som återvinns till nytt stål igen. Likaså återvinns kylskåp och frysar där freon avlägsnas varefter återstoden av kylmöbeln återvinns. Det finns fler exempel där merparten av hanteringen sker i en industriell process, men Skatteverket gör i många fall en annan bedömning. Enligt dem grundas dessa beslut på det förarbete som gjorts i riksdagen.

Syftet med den ändrade energilagstiftningen var att stimulera till ökad mängd återvinning, men i verkligheten blir kan det bli motsatt effekt, såsom vid exempelvis flistillverkning som används vid fjärrvärmeverk. Träflis kan utvinnas dels på slaggprodukter från sågindustrin, dels från återvinningsbranschen. Sågindustrin arbetar med nya restprodukter och kan dra av hela energiskatten. Återvinningsbranschen kan dock inte dra av energiskatten. Den branschen arbetar med återvunnet material och har en mer komplicerad process där spik, skruv och annat material som inte hör hemma i träflistillverkningen måste tas bort. Detta kan synas ge en snedvriden konkurrens.

Med anledning av ovan anfört vill jag fråga om statsrådet Anders Ygeman:

 

Avser statsrådet och regeringen att förändra och förtydliga regelverket så att fler aktörer som arbetar med materialåtervinning ges möjlighet att betala industriell energiskatt?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:967 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på fråga 2020/21:967 av Hans Rothenberg (M)
Industriell energiskatt som miljöstimulans

Hans Rothenberg har frågat energi- och digitaliseringsministern om statsrådet och regeringen avser att förändra och förtydliga regelverket så att fler aktörer som arbetar med materialåtervinning ges möjlighet att betala industriell energiskatt. Bakgrunden till frågan är att materialåtervinning enligt praxis inte anses utgöra en sådan industriell tillverkningsprocess som ger rätt till lägre energiskatt på förbrukning av el och bränslen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Energiskatten har gradvis fått en alltmer resursstyrande karaktär. Med hänsyn till den internationella konkurrensen beskattas dock el som används i tillverkningsprocessen i industriell verksamhet, i datorhallar och i de areella näringarna med en låg energiskatt. Vid gränsdragningen mellan industriell verksamhet och annan näringsverksamhet kan Svensk näringsgrensindelning (SNI) användas som en allmän vägledning.

Ett utvidgat tillämpningsområde skulle kräva svåra avvägningar. Oavsett hur lagstiftaren avgränsar och definierar vilka verksamheter och processer som ska ha en lägre beskattning kommer det finnas gränsdragningsproblem där två närliggande verksamheter riskerar att beskattas olika.

Stockholm den 18 december 2020

Magdalena Andersson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.