industriavfall som kalkningsmedel

Skriftlig fråga 1998/99:355 av Nordlund, Harald (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-02-11
Anmäld
1999-02-16
Besvarad
1999-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:355 av Harald Nordlund (fp) till jordbruksministern om industriavfall som kalkningsmedel

den 11 februari

Det cancerframkallande ämnet bensidin kan finnas i bl.a. rester av returpapperstvätt.

Det finns uppgifter om att skånska bönder kalkar med tusentals ton farligt danskt industriavfall som består av rester efter returpapperstvätt. Det danska industriavfallet används av skånska bönder som gratis kalkningsmedel.

Det är förvånande om Naturvårdsverket har godkänt importen av det danska industriavfallet, särskilt om man känt till förekomsten av bensidin i avfallet.

Jag vill därför ställa följande fråga till jordbruksministern:

Avser regeringen att vidta åtgärder för att stoppa användandet av danskt industriavfall som kalkningsmedel?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:355 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:355 om industriavfall som kalkningsmedel
    Miljöminister Kjell Larsson

den 17 februari

 

Harald Nordlund har frågat jordbruksministern om regeringen avser att vidta åtgärder för att stoppa användandet av danskt industriavfall som kalkningsmedel. Arbetet är så fördelat att det är jag som besvarar frågan.

Inom EU regleras transporter av avfall genom rådets förordning nr 259/93 om övervakning och kontroll av avfallstransporter inom, till och från EG. Enligt förordningen delas allt avfall in på grön, gul eller röd avfallslista, där röd lista innehåller de farligaste avfallen. Förordningens regler innebär bl.a. att tillstånd för transporter krävs om avfallet återfinns på gul eller röd avfallslista. För att ett sådant avfall skall få transporteras exempelvis från Danmark till Sverige måste transporterna godkännas av den behöriga myndigheten i såväl Danmark som Sverige. I Sverige är det Naturvårdsverket som handlägger frågor om tillstånd till import och export av avfall. Sverige kan enligt reglerna motsätta sig en transport av avfall bl.a. om den strider mot nationell lagstiftning. I Sverige gäller dessutom att omhändertagandet av avfallet endast får ske vid en sådan anläggning som har tillstånd till detta.

Den lokala miljö- och hälsoskyddsnämnden i den kommun där användningen av avfallet skall ske har tillsynsansvar över verksamheten. Enligt uppgift från Naturvårdsverket har importören åtagit sig att anmäla användningen av det danska avfallet i varje kommun där spridningen är avsedd att ske. Jag har erfarit att det eventuellt kan bildas bensidin i industriavfallet. Bensidin är dock ett lättnedbrytbart ämne och det aktuella avfallet har enligt uppgift lagrats i fem år i Danmark innan det transporterats till Sverige. Vid provtagning för cirka ett år sedan påträffades inget bensidin i avfallet. Naturvårdsverket undersöker för närvarande hur samråd mellan importör och kommun har skett, var kalken har spridits samt avvaktar analysresultaten från de tester som har gjorts av kalken.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.