indragna socialarbetare i Köpenhamn

Skriftlig fråga 1999/2000:736 av Granlund, Marie (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-03-23
Anmäld
2000-03-28
Besvarad
2000-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 21 mars

Fråga 1999/2000:736

av Marie Granlund (s) till socialminister Lars Engqvist om indragna socialarbetare i Köpenhamn

I nära 30 år har Sverige haft socialarbetare stationerade i Köpenhamn. Statistik visar att dessa socialarbetare har ett ständigt ökande antal kontakter med svenskar som hamnat i drogmissbruk, prostitution eller är inblandade i våld i den danska huvudstaden. Dessa personer kommer till Köpenhamn från hela Sverige. Med den nya Öresundsförbindelsen ökar tillgängligheten till Köpenhamn vilket kommer att medföra att den svenska sociala verksamheten blir än viktigare. Socialarbetarnas insatser har under den senaste treårsperioden letts av Malmö kommun och Socialstyrelsen har finansierat verksamheten.

Den 18 februari beslutade Socialstyrelsen att inte förlänga anslagen för de svenska socialarbetarnas verksamhet i Köpenhamn efter år 2000. Kommunalrådet Birgitta Nilsson (s) i Malmö och Nils T Svensson, ordförande i stadsdelsfullmäktige Malmö Centrum har i ett brev till socialministern protesterat mot beslutet. De poängterar att detta är en nationell angelägenhet och att det är nödvändigt att finna annan och mer långsiktig finansiering av verksamheten i Köpenhamn.

Min fråga till socialministern är:

Kommer socialministern att verka för att finna en långsiktig lösning så att de svenska socialarbetarna i Köpenhamn kan vara kvar?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:736 besvarad av

den 29 mars

Svar på fråga 1999/2000:736 om indragna socialarbetare i Köpenhamn

Socialminister Lars Engqvist

Marie Granlund har frågat mig om jag kommer att verka för att finna en långsiktig lösning så att de svenska socialarbetarna i Köpenhamn kan vara kvar.

Sverige har, som Marie Granlund påpekar, haft svenska socialarbetare på plats i Köpenhamn i 30 år för att bistå svenskar som har hamnat i olika typer av svårigheter i samband med besök i Köpenhamn. Verksamheten startade för att hjälpa narkotikamissbrukare som sökte sig till, eller blev kvar i Köpenhamn. Också Norge hade på den tiden socialarbetare stationerade där, men har det inte längre.

Det är ingen tvekan om att de svenska socialarbetarna under årens lopp gjort en viktig insats. Socialtjänsten är dock ett kommunalt ansvar, inte ett statligt. Den statliga finansieringen, via Socialstyrelsen, av verksamheten i Köpenhamn har därför varit ett unikt avsteg från vad som normalt gäller. Genom det treåriga projektbidraget gavs Malmö kommun möjlighet att finna en mer långsiktig lösning på frågan. Malmö kommun har naturligtvis rätt i, att det faktum att merparten av klienterna inte är hemmahörande i Malmö, gör frågan till en angelägenhet som berör fler kommuner. Problemet med hur svenskar som behöver hjälp och bistånd under sin vistelse i Köpenhamn bör därför få en långsiktig lösning i ett utbyggt samarbete mellan berörda svenska kommuner och med sociala myndigheterna i Köpenhamn. Också svenska ambassaden har naturligtvis en viktig roll att spela i det sammanhanget.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.