Indraget permanent uppehållstillstånd

Skriftlig fråga 2007/08:1362 av Pehrson, Johan (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-06-13
Anmäld
2008-06-13
Svar anmält
2008-06-18
Besvarad
2008-06-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 13 juni

Fråga

2007/08:1362 Indraget permanent uppehållstillstånd

av Johan Pehrson (fp)

till statsrådet Tobias Billström (m)

Utländska medborgare med permanent uppehållstillstånd och som är folkbokförda i Sverige har i princip samma rättigheter och skyldigheter som en svensk medborgare, med skillnad dock att personen rimligen nog inte får rösta i riksdagsval eller upprätthålla vilka statliga yrken som helst.

Det förekommer ibland att Migrationsverket prövar att permanenta uppehållstillstånd dras in för personer. Personer kan ha slutat att vistas i Sverige under lång tid eller ha begått grov brottslighet. I bedömningen görs sammanvägningar av graden av anknytning till Sverige och vilken brottslighet det handlar om.

Det är viktigt at värdera medborgarskapet i Sverige högt. Den som är medborgare ska sona sina brott i sitt eget land. Det är dock lika viktigt att ett land får skydda sig mot den som begår grova brott men inte är medborgare.

Avser regeringen att vidta några åtgärder för att se över regelverket och öka möjligheterna för kriminella icke-svenska medborgare, men med permanent uppehållstillstånd att få det senare indraget?

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1362 besvarad av Statsrådet Tobias Billström

den 18 juni

Svar på fråga

2007/08:1362 Indraget permanent uppehållstillstånd

Statsrådet Tobias Billström

Johan Pehrson har frågat mig om regeringen avser att vidta några åtgärder för att se över regelverket och öka möjligheterna för kriminella icke-svenska medborgare, men med permanent uppehållstillstånd att få det senare indraget.

Inledningsvis kan konstateras att ett permanent uppehållstillstånd enligt utlänningslagen ska återkallas för en utlänning som inte längre är bosatt i Sverige. Innebörden av bestämmelsen är att det åligger Migrationsverket att återkalla tillståndet om man får kännedom om att bosättningen här har upphört. Undantag gäller för flyktingar och skyddsbehövande i övrigt genom att uppehållstillståndet får återkallas tidigast när två år har förflutit efter det att bosättningen här i landet upphörde.

Dessutom får ett uppehållstillstånd återkallas för en utlänning som kan antas komma att bedriva sabotage, spioneri eller olovlig underrättelseverksamhet i Sverige eller något annat nordiskt land.

Framför allt vill jag dock peka på möjligheten för allmän domstol att enligt utlänningslagen utvisa en utlänning på grund av brott, om personen döms för ett brott som kan leda till fängelse.

Det befintliga regelverket ger således möjligheter för svenska myndigheter och domstolar att agera när en person med permanent uppehållstillstånd i Sverige har begått grov brottslighet. Jag ser därför inte för närvarande behov av att se över utlänningslagen i detta avseende.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.