Till innehåll på sidan

Individuell prövning för personer som söker till polisutbildning

Skriftlig fråga 2017/18:579 av Roger Haddad (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-16
Överlämnad
2018-01-17
Anmäld
2018-01-18
Svarsdatum
2018-01-24
Sista svarsdatum
2018-01-24
Besvarad
2018-01-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Frågan om antagningskraven till polisutbildningen diskuteras återkommande. Något som uppmärksammats i flera sammanhang på senare tid är att sökande som har fått diagnosen adhd rutinmässigt inte blir kallade till prövning vid Rekryteringsmyndigheten. Det innebär att de sorteras bort tidigt i processen. De krav som ställs upp bestäms dock av Polismyndigheten.

Liberalerna anser att det ska vara högt ställda förväntningar på den som verkar som polis. Med yrkesrollen följer särskilda krav på fysisk förmåga, teoretiska och praktiska kunskaper samt personlig lämplighet för uppdraget. Dessa krav ska inte sänkas. Det är samtidigt viktigt att varje sökande blir bedömd utifrån sina individuella förutsättningar och att kollektiva schablonbedömningar undviks.

Med anledning av detta vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern och regeringen att vidta några åtgärder för att säkerställa att alla personer som söker till polisutbildningen ges en individuell prövning utifrån sina egna förutsättningar?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:579 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)



Ju2017/00475

/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:579 av Roger Haddad (L) Individuell prövning för personer som söker till polisutbildning


Roger Haddad har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att alla personer som söker till polisutbildningen ges en individuell prövning utifrån sina egna förutsättningar.

Polisyrket är krävande och därför är antagningskraven till polisutbildningen högt ställda. Det är Polismyndigheten som fastställer antagningskraven till utbildningen. Neuropsykiatriska diagnoser, såsom ADHD, är enligt Polismyndigheten diskvalificerande för att kunna bli polis.

På uppdrag av Polismyndigheten genomför Totalförsvarets rekryteringsmyndighet en medicinsk och psykologisk prövning av de behöriga sökande till polisutbildningen. Efter genomförd säkerhetsprövningsintervju beslutar sedan Polismyndigheten vilka som ska erbjudas en utbildningsplats.

Regeringen har gett Polismyndigheten i uppdrag att se över antagningsprocessen. Flera tilltänkta åtgärder, på både kort och lång sikt, redovisades den 15 november 2017 och en av dem är att se över de medicinska kraven. Polismyndigheten arbetar nu vidare med dessa förslag tillsammans med Totalförvarets rekryteringsmyndighet och Försvarsmakten. Jag kommer att följa detta arbete för att försäkra mig om att antagningsprocessen är ändamålsenlig och effektiv.

Stockholm den 24 januari 2018


Morgan Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.