Till innehåll på sidan

Indirekt stöd till dömda terrorister i Palestina

Skriftlig fråga 2015/16:145 av Fredrik Schulte (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2015-10-13
Överlämnad
2015-10-15
Anmäld
2015-10-16
Svarsdatum
2015-10-21
Sista svarsdatum
2015-10-21
Besvarad
2015-10-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Det är viktigt och bra att Sverige har ett aktivt arbete i att hjälpa till att bygga upp ett fungerande samhälle i Palestina. Miljontals palestinier lever som statslösa flyktingar i sitt eget land under en de facto-ockupation av Israel med kraftigt begränsad rörelsefrihet och levnadsvillkor som inte är acceptabla.

I början av oktober avslöjade dock den israeliska statsradion att den palestinska myndigheten betalar ut löner till dömda terrorister. Det är uppgifter som inte heller bestrids av regeringen i Ramallah. Detta är i sig upprörande nyheter. Än mer uppseendeväckande för Sveriges vidkommande är att vi indirekt legitimerar detta genom att låta 200 miljoner kronor av det totala svenska biståndet till Palestina på 700 miljoner kronor gå direkt in i den palestinska myndighetens budget.

En talesperson för regeringen i Ramallah menar att löneutbetalningarna inte kommer från utländskt bistånd utan betalas genom egna skatteintäkter. I grunden spelar det dock ingen roll. Att Sverige betalar ut statsstöd till regeringar som stöder terror är oacceptabelt. Därför måste Sverige omgående styra om samma bistånd till andra humanitära insatser i Palestina.

Det är inte rimligt att Sverige ger statsstöd till länder vars regeringar ekonomiskt stöder terror.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Hur reagerar statsrådet på uppgifterna om att den palestinska myndigheten betalar ut löner till dömda terrorister, och kommer statsrådet att agera för att styra om det svenska statsstödet till den palestinska myndigheten till humanitära insatser?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:145 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:145 av Fredrik Schulte (M) Indirekt stöd till dömda terrorister i Palestina

Fredrik Schulte har frågat mig hur jag reagerar på uppgifter om att den Palestinska myndigheten betalar ut löner till palestinier i israeliska fängelser som dömts för terroristbrott och om jag kommer att agera

för att styra om det svenska biståndet från stöd till den Palestinska myndigheten till humanitära insatser.

Fredssamtalen mellan Israel och Palestina har suspenderats. Trots att läget på marken har försämrats, med ökad radikalisering som följd,

agerar den Palestinska myndigheten för att minska våldet på Västbanken. Den Palestinska myndigheten fyller en viktig funktion för stabilitet, inte minst genom det omfattande säkerhetssamarbetet med Israel. Det inter-nationella samfundet konstaterade 2011 att den Palestinska myndigheten är statsduglig. Detta återupprepades så sent som i september i år vid

Ad Hoc Liaison Committee i New York.

Sveriges stöd till den Palestinska myndigheten uppgår i år till 40 miljoner kronor. Sveriges bidrag kanaliseras via den EU-gemensamma så kallade ”PEGASE-mekanismen” och går till löneutbetalningar till palestinska tjänstemän, läkare, sjuksköterskor och lärare. Mekanismen är transparent och granskas noggrant. EU-kommissionen säkerställer att inga pengar går till personer eller organisationer som står på EU:s lista över terroristorganisationer eller personer som dömts för terroristbrott.

Fredrik Schulte konstaterar, helt korrekt, att inga biståndsmedel från Sverige eller EU går till stöd till palestinska fångar i israeliska fängelser. Däremot har Sverige, liksom det övriga internationella samfundet, fått information från den Palestinska myndigheten att den, efter förfrågan från Israel, bidrar till bland annat fångars mat.

Sverige fortsätter ställa höga krav i genomförandet av biståndet, på god kontroll och respekt för mänskliga rättigheter, kamp mot korruption, arbete för jämställdhet och fortsatt reformarbete.

Stockholm den 20 oktober 2015

Isabella Lövin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.