indirekt barnreklam i SVT

Skriftlig fråga 2002/03:372 av Lindblad, Göran (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-01-07
Besvarad
2003-01-17
Svar anmält
2003-01-21
Anmäld
2003-01-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 3 januari

Fråga 2002/03:372

av Göran Lindblad (m) till kulturminister Marita Ulvskog om indirekt barnreklam i SVT

Inför och under julen riktas reklam till barn med anledning av lansering av den nya digitala barnkanalen. Reklamen är visserligen indirekt, men det är utan tvekan en uppmaning till barnen att begära att föräldrarna skaffar en digitalbox för att möjliggöra tittande på den nya kanalen. Särskilt lömsk är den så kallade samsändningen, där det ges smakprov på programutbudet genom samsändning i det reguljära markbundna analoga systemet. Sannolikt strider denna form av reklam mot avtalet mellan staten och SVT. Dessutom är reklam riktad till barn olaglig i det markbundna nätet. Det går kanske att rent formellt hävda att SVT enbart ägnar sig åt programinformation. Tilltaget påminner dock om gamla tiders bondfångeri. Det torde ej vara obekant för regeringen att fiaskoprojektet med marksänd digital television har kostat enorma investeringar utan att man kommit i närheten av de uppställda målen. Nu försöker man alltså genom reklam riktad till minderåriga skapa ett tryck mot den vuxna befolkningen att köpa digitaldekodrar.

Vad avser statsrådet att vidta för åtgärder för att i framtiden undvika att statstelevisionen på detta sätt ägnar sig åt indirekt reklam riktad till minderåriga?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:372 besvarad av

den 15 januari

Svar på fråga 2002/03:372 om indirekt barnreklam i SVT

Kulturminister Marita Ulvskog

Göran Lindblad har frågat mig, mot bakgrund av introduktionen av Sveriges Televisions (SVT) så kallade barnkanal, vilka åtgärder jag avser att vidta för att i framtiden undvika att SVT ägnar sig åt indirekt reklam riktad till minderåriga.

Inledningsvis vill jag påpeka att SVT har rätt att självständigt avgöra innehållet i sändningarna. SVT ska därvid följa gällande lagstiftning samt de sändningstillstånd och anslagsvillkor som regeringen har beslutat om.

Sveriges Television startade sändningar av den så kallade barnkanalen den 23 december 2002. Barnkanalen är en av de kanaler som SVT sänder i det digitala marknätet. Den nya kanalen finansieras med TV-avgiftsmedel. SVT har enligt sitt sändningstillstånd för de digitala sändningarna skyldighet att, utöver SVT 1 och SVT 2, sända ytterligare två programtjänster.

Enligt SVT:s sändningstillstånd får SVT inte sända reklam. Förbudet omfattar dock inte sponsringsmeddelanden, reklam för egen programverksamhet eller för programverksamhet från SR och UR, utbildningsmaterial eller andra liknande produkter med direkt anknytning till programmen.

Förbudet mot reklam riktad till barn i televisionen återfinns i radio- och TV-lagen. Det innebär i huvudsak att reklam i en TV-sändning inte får syfta till att fånga uppmärksamhet hos barn under tolv år. Med reklam avses samma sak som i marknadsrätten, bland annat att det föreligger ett avsättningsfrämjande syfte. Det är ett förbud som den svenska regeringen värnar.

Det är Granskningsnämnden för radio och TV som i efterhand granskar om sända program i SVT överensstämmer med villkoren i sändningstillståndet och bestämmelserna i radio- och TV-lagen. Det nämnda förbudet mot barnreklam övervakas emellertid av Konsumentombudsmannen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.