Indien och Pakistan

Skriftlig fråga 2001/02:1276 av Jóhannesson, Berit (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-31
Anmäld
2002-06-04
Besvarad
2002-06-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 31 maj

Fråga 2001/02:1276

av Berit Jóhannesson (v) till statsminister Göran Persson om Indien och Pakistan

Konflikten mellan Indien och Pakistan har eskalerat. Dagligen mullrar kanonerna i Kashmir och över en miljon soldater står mot varandra vid Indiens och Pakistans gemensamma gräns.

Risken är stor att de intensifierade artilleriduellerna mellan länderna över kontrollgränsen som delar Kashmir i en indisk och en pakistansk del ska leda till ett regelrätt fullskaligt krig. Eftersom båda länderna har kärnvapen finns en stor risk att dessa massförstörelsevapen också kommer att användas.

Konflikten i Kashmirområdet är en av de allvarligaste konflikterna i världen just nu.

Därför behövs aktiviteter från FN i syfte att stävja denna konflikt och få parterna till ett förhandlingsbord. Ett vapenembargo riktat mot såväl Pakistan som Indien är en åtgärd som det internationella samfundet kan tillgripa.

Därför vill jag ställa följande fråga till statsministern:

Vad avser statsministern att göra för att få till stånd ett vapenembargo i FN:s eller EU:s regi gentemot Indien och Pakistan?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1276 besvarad av

den 5 juni

Svar på fråga 2001/02:1276 om Indien och Pakistan

Utrikesminister Anna Lindh

Berit Jóhannesson har ställt en fråga till statsministern om vad han avser göra för att få till stånd ett vapenembargo gentemot Indien och Pakistan. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Regeringen ser mycket allvarligt på den senaste tidens upptrappning av konflikten mellan Indien och Pakistan. Sverige har därför bilateralt, och genom EU, manat bägge parter till yttersta återhållsamhet och att vidta alla nödvändiga åtgärder för att undvika ytterligare konfrontation. Indien och Pakistan har också uppmanats att på fredlig väg lösa alla utestående frågor.

Beslut om vapenembargon fattas av FN:s säkerhetsråd. Att driva krav på ett vapenembargo i förebyggande syfte är svårt, inte minst med tanke på den låsning som finns i säkerhetsrådet i denna fråga. Just nu pågår intensiva ansträngningar från olika företrädare för att få Indien och Pakistan att börja tala med varandra. I dag har bl.a. Kinas och Rysslands presidenter haft samtal med de indiska och pakistanska ledarna. Vid en eventuell upptrappning av konflikten kommer frågan i ett nytt läge och det kan då bli aktuellt för både Sverige och andra länder att aktivt verka för ett vapenembargo.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.