inackorderingstillägg för gymnasieelever

Skriftlig fråga 1998/99:349 av Eldensjö, Kjell (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-02-11
Anmäld
1999-02-16
Besvarad
1999-02-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1998/99:349 av Kjell Eldensjö (kd) till utbildningsministern om inackorderingstillägg för gymnasieelever

den 11 februari

Det är bra att antalet fristående skolor i Sverige har ökat under senare år, eftersom detta ökar de studerandes möjlighet att välja skola med grundinriktning och huvudmannaskap som känns bra för den studerande.

Ett problem i det här sammanhanget är att valfriheten inskränks genom att kostnaderna kan bli oöverstigligt höga för eleven om den aktuella skolan finns långt från hemorten och enligt nuvarande regler inackorderingstillägg inte utgår eftersom motsvarande utbildning i kommunal regi finns på hemorten. Detta gör det ekonomiskt omöjligt för en del elever att välja önskad fristående skola.

Min fråga till utbildningsministern är:

Har utbildningsministern planer på att ändra regelverket så att inackorderingstillägg utgår även i ovan beskrivna fall?

 

Svar på skriftlig fråga 1998/99:349 besvarad av

Svar på fråga 1998/99:349 om inackorderingstillägg för gymnasieelever
    Utbildningsminister Thomas Östros

den 17 februari

 

Kjell Eldensjö har frågat mig om regeringen planerar att ändra regelverket för inackorderingstillägget så att elever vid fristående gymnasieskolor kan få det i större utsträckning än för närvarande.

Av 5 kap. skollagen framgår att varje kommun är skyldig att erbjuda samtliga ungdomar i kommunen utbildning på nationella program förutsatt att ungdomarna uppfyller fastställda behörighetskrav. Erbjudandet skall omfatta ett allsidigt urval av nationella program och skall avse utbildning som anordnas inom kommunen eller i en annan kommun eller ett landsting i enlighet med samverkansavtal.

En kommun som i sin gymnasieskola på ett nationellt program tagit in en elev som inte är hemmahörande i kommunen eller i samverkansområdet för utbildning, har rätt till ersättning för sina kostnader för elevens utbildning från elevens hemkommun. Hemkommunen är dock inte skyldig att betala ersättning om det är fråga om ett nationellt program som kommunen själv erbjuder.

I fråga om fristående gymnasieskolor gäller att Skolverket kan förklara en sådan skola berättigad till bidrag från elevernas hemkommuner.

Till elever i den kommunala gymnasieskolan som behöver inackordering till följd av skolgången skall hemkommunen lämna ekonomiskt stöd. Normalt ges såväl interkommunal ersättning som ekonomiskt stöd för inackordering bara om hemkommunen inte erbjuder den sökta utbildningen. Hemkommunen har däremot inte någon skyldighet att ge inackorderingsstöd till elever i en fristående gymnasieskola. Fråga om stöd till dessa elever prövas i enlighet med studiestödsförfattningarna och handläggs av Centrala studiestödsnämnden. Av dessa författningar följer att inackorderingstillägg kan utgå till en elev vid en fristående gymnasieskola om eleven behöver inackordering.

Prövningen av om en elev skall få inackorderingstillägg sker på samma sätt oberoende av om det är fråga om studier vid en kommunal gymnasieskola eller en fristående gymnasieskola. Det kan alltså konstateras att nuvarande regler för inackorderingstillägg leder till lika behandling oavsett elevens val av skola.

 

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.