Import av samlarfordon

Skriftlig fråga 2011/12:570 av Gustafsson, Lars (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2012-05-09
Anmäld
2012-05-09
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2012-05-18
Svar anmält
2012-05-21

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 9 maj

Fråga

2011/12:570 Import av samlarfordon

av Lars Gustafsson (KD)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

I samband med import av privatfordon finns möjlighet att klassificera fordonet som samlarfordon av historiskt och etnografiskt intresse. Detta ger tullfrihet och reducerad moms men måste uppfylla ett antal mycket detaljerade och kontraproduktiva villkor. Tillämpbarheten av reglerna och detaljgraden är så pass avancerad att en importör i dag har svårigheter att förutse Tullverkets avgörande.

Bland reglerna märks att det inte får finnas mer än 30 exemplar av samma modell och typ i Sverige. Den strikta numerären harmoniserar inte med verkligheten eftersom delar av fordonet kan variera stort. Variationerna har kulturhistorisk betydelse, men avfärdas ändå som samlarfordon utifrån den numerära begränsningen av modell och typ. En annan regel som ifrågasätts för sin relevans är att ett fordon måste ha ett värde minst fem gånger högre än ursprungligt nypris. Denna strikt monetära ram begränsar det etnografiska värde bilen kan ha i motorrörelsen. Utöver detta kan dessutom Tullverket neka en klassificering som samlarobjekt om fordonet saknar ett ”betydelsefullt steg i utvecklingen av mänskliga landvinningar”. Förfarandet saknar förankring och begriplighet hos den vitala folkrörelse som Sveriges motorentusiaster representerar.

Att förenkla och generalisera regelverket är därför mycket angeläget. Ett effektivt sätt att legitimera regelverket långsiktigt måste också vara att i högre grad än i dag förankra och formalisera ett samarbete med företrädare för motorentusiaströrelsen.

Vilka initiativ är statsrådet beredd att ta för att främja ett förenklat och tillämpbart regelverk för import av samlarfordon?

Svar på skriftlig fråga 2011/12:570 besvarad av Statsrådet Ewa Björling

den 18 maj

Svar på fråga

2011/12:570 Import av samlarfordon

Statsrådet Ewa Björling

Lars Gustafsson har frågat statsrådet Elmsäter-Svärd om import av samlarfordon. Frågan har överlämnats till mig för besvarande.

Bestämmelser för samlarfordon har diskuterats tidigare i riksdagen.

Under det senaste decenniet har EU-domstolen haft ett antal mål om samlarfordon uppe för beslut och de domarna får betydelse vid bedömning vid import till EU och Sverige. Europeiska kommissionen har, baserat på dessa domar, analyserat EU:s tulltaxa och ett meddelande har publicerats med förklarande anmärkningar till EU:s tullklassificeringsregler. Där anges som kriterier att fordonet ska vara förhållandevis sällsynt (raritet) samt vara av större värde. De förklarande anmärkningar till EU:s tulltaxa som publicerats ska spegla de domar som finns om samlarfordon. Det är det regelverk som gäller och som Sverige ska tillämpa. När det gäller den detaljerade tillämpningen så utformas den av Tullverket.

Ett problem i sammanhanget är att domarna inte belyser alla detaljer utan endast ger generell vägledning. Därför kommer EU:s medlemsländer att tolka de nya reglerna på detaljnivå. Det enskilda landets historia och erfarenheter kommer att spegla den detaljerade tillämpningen, vilket resulterar i bedömningar som skiljer sig åt i de olika medlemsstaterna.

Eftersom domarna som avkunnats inte gått in i detaljer är det viktig att arbeta vidare inom EU för harmoniserande bestämmelser och därmed för en likabehandling mellan medlemsländerna. Ärendet har förts fram till Europeiska kommissionen för diskussioner. Sverige argumenterar för att behandling i alla medlemsländer ska vara likformig och att tolkningar beslutas på EU-nivå och att EU utfärdar gemensamma detaljbestämmelser.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.