import av rysk kärnkraftsel

Skriftlig fråga 1997/98:97 av Schlaug, Birger (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-10-31
Anmäld
1997-11-03
Besvarad
1997-11-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:97 av Birger Schlaug (mp) till näringsministern om import av rysk kärnkraftsel

Birgitta Johansson, ordförande i näringsutskottet uttalar i Svenska Dagbladet åsikter om att Polenkabeln kan bli viktig för att ta del av det elöverskott som finns i länderna runt Östersjön i samband med svenska omställningen av energiförsörjningen.

Det skulle även gälla den ryska kärnkraftselen, som via den planerade Polenkabeln skulle kunna importeras till Sverige vid tillfälliga elbehov. Birgitta Johansson säger också i intervjun att hon förutsätter att kabeln skall byggas.

Det vore helt absurt om vi i Sverige skall plädera för ekologiskt hållbar energi och sedan själva importera kärnkraftsel. Det är oacceptabelt och måste stoppas.

Man undrar om regeringen verkligen menar allvar med kärnkraftsavvecklingen då import av rysk kärnkraftsel riskerar att provocera fram ett motstånd mot avvecklingen.

Min fråga till näringsminister Anders Sundström är:

Avser regeringen att ersätta delar av den uteblivna Barsebäckselen med rysk kärnkraftsel, i likhet med vad näringsutskottets ordförande uttalat?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:97 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:97 om import av rysk kärnkraftsel
    Näringsminister Anders Sundström

Birger Schlaug har frågat mig om regeringen avser att ersätta delar av den uteblivna Barsebäckselen med rysk kärnkraftsel.

Energiöverenskommelsen och det energipolitiska riksdagsbeslutet från i juni innebär bl.a. att den avvecklade kärnkraften skall ersättas genom effektivisering av energianvändningen, konvertering till förnybara energislag samt miljömässigt acceptabel energiproduktion. Sverige skall även i fortsättningen vara i huvudsak självförsörjande med el. Det är alltså inte aktuellt att göra Sverige beroende av kärnkraftsproduktion i utlandet.

Vi skall dock inte avstå från att importera el, exempelvis de år när vi har ont om vattenkraft i Sverige. Erfarenheterna från det nordiska samarbetet på elområdet visar att det finns stora fördelar med internationellt kraftutbyte och elhandel. Det möjliggör en jämnare och mer effektiv elproduktion, vilket minskar de negativa miljöeffekterna. Det främjar också stabila och låga elpriser. Det är även bra för försörjningstryggheten att koppla samman kraftsystemen i olika länder för att skapa mer flexibla försörjningsstrukturer.

Energisamarbetet i Östersjöländerna är en viktig del i energiöverenskommelsen och den energipolitik som riksdagen nyligen beslutat om. Ett vidgat energisamarbete i Östersjöregionen, bl.a. genom en utbyggd infrastruktur, är av största vikt för utvecklingen av en säker och mer miljövänlig elförsörjning i regionen. Polenkabeln är en del i en sådan infrastruktur. Det finns alltså goda energipolitiska skäl att anlägga Polenkabeln.

Det saknas förutsättningar för import av rysk kärnkraftsbaserad el via Polenkabeln, eftersom det inte finns några ledningsförbindelser mellan ryska, ukrainska och baltiska kärnkraftverk och det polska elsystemet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.