Till innehåll på sidan

import av apor för försöksändamål

Skriftlig fråga 2001/02:1251 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-05-29
Anmäld
2002-06-04
Besvarad
2002-06-12

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 maj

Fråga 2001/02:1251

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till socialminister Lars Engqvist om import av apor för försöksändamål

Förbundet djurens rätt har besökt den uppfödningsanläggning i Kina som SMI, Smittskyddsinstitutet, senast handlat apor från. Reportaget som gjorts visar att den anläggningen håller en standard som är långt under vad som är acceptabelt ur djurskyddsmässig synpunkt.

Sverre Sjölander, professor i zoologi vid Linköpings universitet, har efter att ha sett reportaget konstaterat att aporna i uppfödningsanläggningen är uttråkade och att de skadar sig själva. Han har också i hårda ordalag kritiserat SMI för att inte ha bättre kontroll över vilka apor man handlar in.

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att SMI till sin verksamhet fortsättningsvis bara importerar apor som har fötts upp ur djurskyddsmässig synpunkt acceptabla förhållanden?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:1251 besvarad av

den 12 juni

Svar på frågorna 2001/02:1251 om import av apor för försöksändamål och 1252 om primatdjurhuset

Socialminister Lars Engqvist

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att Smittskyddsinstitutet (SMI) fortsättningsvis enbart ska importera apor som fötts upp under djurskyddsmässigt acceptabla förhållanden respektive för att det nya aphuset byggs i enlighet med den standard som angavs i forskningspropositionen alternativt att verksamheten med apor avvecklas. Eftersom dessa frågor ansluter till varandra lämnar jag ett svar som omfattar båda frågorna.

I regeringens skrivelse Användning av försöksdjur (skr. 2001/02:48) behandlas frågor som rör användning av försöksdjur. I skrivelsen konstateras att användningen av försöksdjur är en mångfasetterad och komplicerad fråga som kan innebära svåra etiska avvägningar. Försöksdjursanvändningen ska begränsas så mycket som möjligt. Samtidigt återstår det, trots att det utvecklats nya metoder för att utföra forskning på alternativa sätt, fortfarande en mängd medicinska problem som för sin lösning kräver fortsatt forskning, forskning som ibland förutsätter experiment på djur.

Apornas stora biologiska likhet med människan gör dem unika vid viss forskning. Det är också likheten med människan som gör de etiska avvägandena särskilt svåra. Primater har en högt utvecklad social förmåga och har ett högt utvecklat medvetande. Det är självklart att långtgående djurskyddskrav måste ställas på verksamheten.

Bestämmelser om införsel av försöksdjur är utfärdade av smittskydds- och, i förekommande fall, av artskyddsskäl. För införsel av försöksdjur krävs antingen ett införseltillstånd av Jordbruksverket eller en registrering som importör hos Jordbruksverket samt hälsointyg. Införseltillstånden kan dessutom innehålla särskilda villkor. Anläggningen dit djuren förs måste vara godkänd av Jordbruksverket som också måste ha meddelat tillstånd om att bedriva försöksdjursverksamheten.

När det gäller de primater som SMI köpt in från den aktuella anläggningen i Kina hade SMI innan importen fått information från europeiska experter om att den aktuella anläggningen var en av de bästa och att det var hög kvalitet på djuren. Aporna har också enligt SMI bedömts vara både fysiskt och psykiskt friska. Efter att ha sett den aktuella filmen bedömer dock SMI att djurhållningen på uppfödningsanläggningen inte går att acceptera. Det gäller framför allt avsaknaden av miljöberikade burar. Vid nästa import kommer SMI att besöka anläggningen på plats för att försäkra sig om att uppfödningen uppfyller höga djurskyddskrav. Jag förutsätter att SMI på detta sätt kommer att ställa tydliga krav på leverantören och även kontrollera efterlevnaden av dessa krav.

I propositionen Forskning och förnyelse (prop. 2000/01:03) angav regeringen att medel för att bygga ett nytt djurhus kommer att tillföras Smittskyddsinstitutet successivt under perioden 2001@2003. I propositionen framhöll regeringen vikten av att de bestämmelser som finns i djurskyddslagen om försöksdjur, vilka bl.a. innebär att djuren ska skötas i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att det främjar deras hälsa och ger dem möjlighet att bete sig naturligt, efterlevs. Djurhållning av primater, som det nya djurhuset bl.a. är avsett för, ställer särskilda krav på utrymme, stimulans och social samvaro. Det är därför angeläget att kunskap om dessa djurs naturliga beteenden särskilt beaktas.

På samma sätt som i andra frågor som rör djurskydd är det djurskyddslagens bestämmelser som gäller och det ankommer på Jordbruksverket att meddela föreskrifter inom området och besluta om tillstånd om försöksdjursverket. Jordbruksverket fattade i december 2001 beslut om förhandsgodkännande för den nya anläggningen. Ett villkor i godkännandet var att prototypburar för den del av SMI:s verksamhet som gäller de allvarligaste typerna av smittsamma sjukdomar skulle besiktigas. En sådan besiktning ägde rum i april 2002. Av Jordbruksverkets besiktningsprotokoll framgår att burens grundkonstruktion bedömdes ha förutsättningar att uppfylla de minimikrav från djurskyddssynpunkt som ställts upp för forskning med smittfarliga agens.

Byggnationen av det nya djurhuset fortskrider helt enligt planen och byggnaden kommer att uppfylla mycket högt ställda krav på en god djurhållning. Burarnas mått kommer att överstiga minimikraven både när det gäller höjd och bottenyta och burarna kommer att berikas med ytterligare strukturer som ger en mer varierad miljö. Det är dock Jordbruksverkets uppgift att närmare bedöma om de krav som ställs i djurskyddslagen är uppfyllda. Jag förutsätter att Smittskyddsinstitutet kommer att vidta de åtgärder som behövs för att den nya primatanläggningen ska kunna erbjuda aporna en bra miljö. Jag ser därför inte behov av ytterligare åtgärder.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.