immigranter från El Salvador

Skriftlig fråga 2001/02:589 av Ruwaida, Yvonne (mp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2002-01-24
Anmäld
2002-01-29
Besvarad
2002-01-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 januari

Fråga 2001/02:589

av Yvonne Ruwaida (mp) till statsrådet Jan O Karlsson om immigranter från El Salvador

På grund av ryktesspridning via Internet lämnade flera hundra personer allt de ägde och hade i sitt hemland El Salvador för att komma till Sverige. Enligt ryktet fanns det ett speciellt asylprogram för salvadoraner här ända sedan 1973. Det ryktades t.o.m. om att Sverige tänkte upprätta en ambassad i El Salvador för att kunna välja ut de personer som skulle få komma hit. Det värsta är att många fortfarande vill resa hit, trots att de fått upplysningar om att Sverige inte tar emot dem. Det visar vilken oerhörd desperation människor i landet känner. För några veckor sedan beslutade den svenska regeringen att massavvisa 150 av de 300 som kommit hit. Enligt rådande svensk och europeisk lagstiftning är det svårt, men inte omöjligt, för ett land att låta människor som inte är förföljda att få stanna. I vissa fall uppmuntrar vi arbetskraftsinvandring, läkare från Polen t.ex. Bland de salvadoraner som befinner sig på flyktingförläggningarna finns det också bl.a. läkare. Varje flykting bör ha rätt att få sitt fall prövat individuellt och inte, som i det här fallet, avvisas gruppvis utan föregående utredning. I El Salvador har man satt igång ett program "Välkommen hem" för de salvadoraner som tvingas återvända. De får hjälp med bostad och uppehälle den första tiden. Resurserna till hjälpprogrammet är knappa och kommer kanske inte att räcka särskilt långt.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga om statsrådet ämnar bidra till det hemvändarprogram som satts igång i El Salvador?

Svar på skriftlig fråga 2001/02:589 besvarad av

den 30 januari

Svar på frågorna 2001/02:589 och 590 om immigranter från El Salvador

Statsrådet Jan O Karlsson

Yvonne Ruwaida har @ med anledning av att flera hundra personer från El Salvador kommit till Sverige och sökt uppehållstillstånd @ frågat mig dels om jag avser att bidra till det hemvändarprogram som satts igång i El Salvador, dels hur jag avser att agera för att en individuell prövning görs i varje ärende där hänsyn tas till möjligheten att tillåta arbetskraftsinvandring.

Inledningsvis kan jag nämna att ca 700 personer från El Salvador sedan slutet av år 2001 kommit till Sverige och sökt uppehållstillstånd här. Tolv ärenden har hittills avgjorts i andra instans. I samtliga fall har ansökningarna avslagits. I omkring 200 ärenden har Migrationsverket fattat avslagsbeslut och förordnat om omedelbar avvisning till hemlandet. Jag vill rätta till uppgiften i frågan om att regeringen för några veckor sedan skulle ha beslutat att "massavvisa" de berörda personerna. Regeringens befattning med enskilda ärenden med ansökan om uppehållstillstånd begränsar sig till den situationen att någon av utlänningsmyndigheterna har överlämnat ett ärende. Då kan vägledning ges genom beslut i detta ärende. Något sådant överlämnande har emellertid inte skett och regeringen har alltså inte fattat något beslut som gäller uppehållstillstånd, än mindre gruppvis avvisning av salvadoranska medborgare. Inte heller utlänningsmyndigheterna har fattat något sådant gruppbeslut. Påståendet att salvadoranerna skulle "avvisas gruppvis utan föregående utredning" saknar alltså all grund. Varje ansökan om uppehållstillstånd prövas individuellt.

Den som vill ha uppehållstillstånd för att arbeta här måste göra en sådan ansökan före inresa i Sverige. Den som redan uppehåller sig här måste enligt huvudregeln lämna Sverige för att göra en ansökan. En prövning kan dock ske av berörda myndigheter när personen ifråga vistas i landet, om det finns synnerliga skäl. Enligt vad som sägs i proposition 1994/95:179 (s. 75) kan det i något enstaka fall tänkas röra sig om en person som av arbetsmarknadsskäl bör tillåtas bosätta sig här. Kravet på arbetssökande att de ska ansöka om uppehålls- och arbetstillstånd före inresa är viktigt för att upprätthålla principen om reglerad invandring till Sverige.

I den mån det rör sig om personer som sökt uppehållstillstånd på annan grund och redan fått avslag kan det visserligen förefalla onödigt att man i denna situation först ska behöva lämna Sverige. Men man skulle i så fall riskera att få ett ökat användande av asylsystemet för människor som egentligen är arbetssökande.

Med hänsyn till ovanstående har jag inte för avsikt att ta något initiativ för att ansökan om arbetstillstånd i större utsträckning än för närvarande ska kunna göras efter inresa i Sverige.

Vad gäller frågan om stöd till återvändandeprogrammet i El Salvador kan jag upplysa om att ett samarbete sker mellan Migrationsverket och El Salvadors ambassad i Stockholm. Migrationsverket förmedlar information till de salvadoraner som sökt uppehållstillstånd om de möjligheter som finns att genom återvändandeprogrammet få hjälp med bl.a. bostad den första tiden efter ett återvändande till hemlandet. I den utsträckning de enskilda så önskar kan även förmedlas information till den salvadoranska ambassaden om tider för återresa m.m. för att på så sätt underlätta för dem att snabbt få del av programmet.

Sverige ger omfattande bistånd åt återvändandeprogram i enskilda länder i olika delar av världen genom berörda FN-organ och andra internationella organisationer. Bilateralt stöd sker i första hand genom Sida utifrån myndighetens bedömningar. Visserligen har Sverige inte något stöd till återvändandeprogram i El Salvador men biståndssamarbetet med landet är betydande. Sverige beslutade om ett treårigt program för humanitär hjälp och återuppbyggnad i El Salvador efter jordbävningarna som drabbade landet vintern/våren 2001. Totalt anslog Sida 95 miljoner kronor i katastrofskedet. Utöver återuppbyggnadsprogram gör Sverige insatser för fördjupad demokrati, en stärkt rättsstat och ökad lokal demokrati inom ramen för det långsiktiga utvecklingssamarbetet.

Mot den bakgrunden har jag för närvarande inte för avsikt att föreslå regeringen att ge stöd till återvändandeprogram i El Salvador.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.