Illegalt fiske i Barents hav

Skriftlig fråga 2005/06:827 av Brodén, Anita (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-01-19
Anmäld
2006-01-20
Besvarad
2006-01-25
Svar anmält
2006-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 19 januari

Fråga 2005/06:827 av Anita Brodén (fp) till jordbruksminister Ann-Christin Nykvist (s)

Illegalt fiske i Barents hav

I tv-programmet Kalla fakta den 18 januari framkom att det pågår ett mycket omfattande svartfiske av torsk i Barents hav. Maffialiknande nätverk omsätter miljardbelopp och man beräknar att 100 000 ton torsk tas upp utöver fastställda kvoter. Falska fraktsedlar, försäljning i många led och landning i olika hamnar i Europa utan samordning och kvotkontroll har möjliggjort denna kriminella verksamhet.

Detta svartfiske slår undan benen på det seriösa fisket och de gemensamma åtaganden som fattats inom bland annat EU och hotar nu ett framtida fiskbestånd. För att få bukt med denna verksamhet krävs att uppköpare ställer hårda krav på sina leverantörer om garantier att ingen fisk som säljs är svartfiskad. Det som framför allt krävs är krafttag från myndighetshåll för att få bukt med denna internationella svarthandel av fisk där starka kriminella grupper verkar.

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta för att gemensamma internationella krafttag tas för att få stopp på internationellt svartfiske i allmänhet och i Barents hav i synnerhet?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:827 besvarad av

den 25 januari

Svar på fråga 2005/06:827 om illegalt fiske i Barents hav

Jordbruksminister Ann-Christin Nykvist

Anita Brodén har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att gemensamma internationella krafttag tas för att få stopp på internationellt svartfiske i allmänhet och i Barents hav i synnerhet.

Illegalt fiske är ett internationellt uppmärksammat problem. Inom FN: s fackorgan, FAO, antogs 2001 en internationell handlingsplan mot olagligt, orapporterat och oreglerat fiske och 2002 antogs en motsvarande handlingsplan för gemenskapen, där särskilt angelägna åtgärder lyfts fram, bland annat såväl på internationell nivå som på gemenskapsnivå, men också inom regionala fiskeriorganisationer och i partnerskap med utvecklingsländerna.

Den torsk som fångas i Barents hav förvaltas av Ryssland och Norge och vid 2005 års förhandlingar kom man överens om ett flertal åtgärder som syftar till att stoppa det oreglerade torskfisket i Barents hav. Dessutom har Norge nu i januari gjort en betydande satsning på fiskerikontrollen och särskilt prioriterat Ryssland.

Det olagliga fisket utgör ett fortsatt allvarligt hot mot såväl de aktuella fiskbestånden som en ansvarsfull fiskeriförvaltning. Från svensk sida måste vi fortsatt aktivt på alla nivåer driva dessa frågor för att finna en lämplig lösning. Det illegala fisket är oacceptabelt, och särskilt det omfattande svartfisket av torsk i Barents hav, som nu hotar ett av de sista starka torskbestånden i världen.

Jag har för avsikt att som en första åtgärd sända brev till mina EU-kolleger vilket innebär att även de informeras om det omfattande illegala fisket i Barents hav. Avsikten är att initiera en diskussion vid nästa jordbruks- och fiskeråd. Vidare anser jag att EU ska utöva påtryckning på Ryssland att för bättra sin fiskerikontroll i Barents hav. EU kommissionen bör i sina kontakter med Ryssland tydligt markera att vi inte kan accepterar detta illegala fiske. Jag överväger också att kontakta min norska kollega Helga Pedersen för att diskutera hur vi kan hjälpas åt för att freda världens sista starka torskbestånd.

Men det är också angeläget att vi inom EU förbättrar kontrollen av tredjelandslandningarna och det är en fråga som kommissionen snarast bör initiera.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.