Illegala vapen från Ukraina och Balkan
Skriftlig fråga 2021/22:1709 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2022-06-10
- Överlämnad
- 2022-06-13
- Anmäld
- 2022-06-14
- Svarsdatum
- 2022-06-22
- Sista svarsdatum
- 2022-06-22
- Besvarad
- 2022-06-22
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Finansminister Mikael Damberg (S)
När det gäller dödliga skjutningar bland gängkriminella används illegala vapen som smugglats in från Balkan. Nu har polisen gått ut och sagt att de är oroliga för en ännu större tillgång på illegala vapen i och med kriget i Ukraina och att de ska hamna i händerna på gängkriminella.
I september 2020 genomförde polisen och Tullverket utökade kontroller mot illegala vapen, sprängmedel samt narkotika- och människosmuggling. Kontrollerna gjordes inom ramen för en internationell insats där totalt 34 länder deltog, under ledning av Europol. Sverige valde att förlänga insatsen till en hel vecka med extra fokus på illegala vapen.
Sammanlagt beslagtogs 82 vapen, varav 9 stycken var automatvapen. Detta var en punktinsats då, och man skulle förmodligen få positivt utslag om man gjorde liknande insatser med jämna mellanrum. Det finns dock inte resurser att genomföra sådana kontroller kontinuerligt, då både tull och polis lider av resursbrist. Med tanke på hur det ser ut i Sverige med dödsskjutningar och en alltmer eskalerande organiserad brottslighet borde åtgärder mot införsel av illegala vapen prioriteras av regeringen i högre utsträckning.
Med hänvisning till ovanstående vill jag ställa följande fråga till finansminister Mikael Damberg:
Hur ämnar ministern verka för att stoppa införsel av illegala vapen från Balkan och Ukraina?
Svar på skriftlig fråga 2021/22:1709 besvarad av Finansminister Mikael Damberg (S)
Svar på fråga 2021/22:1709 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Illegala vapen från Ukraina och Balkan
Marléne Lund Kopparklint har frågat mig hur jag ämnar verka för att stoppa införsel av illegala vapen från Balkan och Ukraina.
Marléne Lund Kopparklint sätter fingret på en viktig och för regeringen prioriterad fråga. Sedan 2017 har regeringen i Tullverkets regleringsbrev prioriterat insatser mot smuggling av vapen och fr.o.m. 2020 har regeringen även kompletterat detta genom att ange att Tullverket ska öka ambitionsnivån för att förhindra smuggling av explosiva varor.
Regeringens arbete mot vapensmuggling har vidare medfört att Tullverket sedan den 1 mars 2021 inte bara kan lägga en s.k. postspärr på postförsändelser som misstänks innehålla narkotika, utan även sådana som misstänks innehålla vapen, ammunition eller explosiva varor samt motsvarande försändelser i kurirflödet. Från och med den 1 december 2020 gäller dessutom skärpningar av lagstiftning med koppling till vapenbrott. Ändringarna innebär att fler vapenbrott i dag ska bedömas som grova eller synnerligen grova och att maximistraffen för synnerligen grovt vapenbrott höjts. Vapensmuggling är vidare numera ett eget brott, med samma gradindelningar och straffskalor som vapenbrott. Förutom strängare straff innebär detta att det även vid grov vapensmuggling gäller s.k. obligatorisk häktning och att Tullverket i dessa ärenden kan använda sig av fler tvångsmedel. Dessutom innebär skärpningarna att Tullverket kan inleda förundersökning om vissa vapenbrott.
Beslut har nyligen fattats inom rådsstrukturen om att mobilisera EMPACT, EU:s samarbetsplattform för brottsbekämpande myndigheter, för att analysera utvecklingen av kriminella hot till följd av kriget i Ukraina och operativt svara mot dem. Detta arbete ska ske med analytiskt stöd av EU-myndigheter som Europol och Frontex. Vapensmuggling är sedan tidigare ett prioriterat brottsområde inom EMPACT och har identifierats som ett möjligt ökat hot till följd av kriget i Ukraina.
Trots att åtgärder vidtagits på såväl nationell nivå som på EU-nivå fortsätter tillgången på illegala vapen att vara god, inte minst från länderna på västra Balkan och från vissa medlemsstater. Samma åtgärder som kommissionen, Europol och medlemsstaterna vidtagit i dessa fall är alltså högst relevanta även för vapen som kan befaras komma från Ukraina i framtiden. Vid sidan av ett fortsatt nära samarbete med Europol och berörda medlemsstater är det viktigt med ansträngningar för att minska nyrekrytering till de kriminella gängen och därmed efterfrågan på illegala vapen i samhället.
Regeringen har de senaste åren stärkt Tullverkets resurser avsevärt. Myndighetens anslag har under perioden 2017–2021 ökat med 30 procent, vilket gjort att personalstyrkan kunnat öka med ca 350 årsarbetskrafter under samma period. I och med riksdagens budgetbeslut för 2022 har Tullverkets anslag höjts med 175 miljoner för 2022, vilket kommer att möjliggöra ännu fler anställningar.
Stockholm den 22 juni 2022
Mikael Damberg
Intressenter
Frågeställare
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.