idrottsföreningars integrationsarbete

Skriftlig fråga 1999/2000:405 av Kihlström, Dan (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1999-12-21
Besvarad
2000-01-11
Anmäld
2000-01-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 20 december

Fråga 1999/2000:405

av Dan Kihlström (kd) till statsrådet Ulrica Messing om idrottsföreningars integrationsarbete

Många idrottsföreningar har engagerat sig för att medverka till att ungdomar från andra kulturer integreras i det svenska samhället. Inte minst gäller detta i många av Stockholms förorter. För att insatserna ska ge resultat krävs långsiktighet och målmedvetenhet. Detta kräver i sin tur insatser som går långt utöver vad de ordinarie verksamhetsbidragen kan täcka.

Många föreningar som arbetar med barn och ungdomar såg därför fram emot projektet Lokal idrottsutveckling. Problemet med pengarna är dock att de i dag endast ges till föreningar som bedriver sin verksamhet i projektform. Stöd ges således inte till pågående verksamheter, även om dessa har karaktären av projekt och syftar till utveckling av idrottsverksamhet för barn och ungdomar. Konsekvenserna är att väl fungerande, långsiktiga verksamheter med bred lokal förankring inte är berättigade till stöd. Däremot kan föreningar med kortsiktiga intressen starta upp projektverksamhet och få medel för detta. Det borde därför ligga i regeringens intresse att med särskilda medel även uppmuntra det långsiktiga arbetet.

Vad avser statsrådet göra för att alla idrottsföreningar ska uppmuntras i sitt integrationsarbete?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:405 besvarad av

den 11 januari

Svar på fråga 1999/2000:405 om idrottsföreningars integrationsarbete

Statsrådet Ulrica Messing

Dan Kihlström har frågat mig vad jag avser att göra för att alla idrottsföreningar ska uppmuntras i sitt integrationsarbete.

Idrotten är en mötesplats i vardagen för barn och vuxna. Människor med olika etnisk och kulturell bakgrund får möjlighet att lära känna varandra samt att respektera och förstå varandras värderingar. På så sätt kan idrotten användas som en väg in i det svenska samhället.

Genom regeringens särskilda satsning på utveckling och förnyelse av idrottsverksamhet, med medel ur Allmänna arvsfonden, kan goda exempel och erfarenheter av utvecklingsarbete i det lokala föreningslivet spridas vidare. Detta kan bidra till att utveckla och förnya idrottsverksamheten för barn och ungdomar också på längre sikt. Integration är tillsammans med jämställdhet områden som betonas i satsningen och flera föreningar har fått stöd för att arbeta med dessa frågor.

Dan Kihlström skriver att det är problematiskt att detta stöd endast ges för verksamhet i projektform och att verksamheten därigenom riskerar att bli alltför kortsiktig. Jag anser dock att projektverksamhet är mycket väl lämpad för att en förening ska kunna kraftsamla inför en angelägen uppgift. Idrottssatsningen görs med medel ur Allmänna arvsfonden och beslut om stöd ska ske i enlighet med vad som anges i lagen (1994:243) om Allmänna arvsfonden. Enligt lagen ska stöd ur fonden lämnas till nyskapande och utvecklande verksamhet till förmån för barn, ungdomar och personer med funktionshinder.

I detta sammanhang vill jag även lyfta fram en av tankarna bakom Allmänna arvsfonden, nämligen att projekt som startar med stöd ur fonden så småningom ska kunna bli en del av organisationens ordinarie verksamhet. En nyligen genomförd enkätundersökning bland mottagare av stöd ur Allmänna arvsfonden visar att hela 85 % uppger att verksamheten fortsatt även efter det att arvsfondens finansiering har upphört. Det finns ingenting som tyder på att det skulle se annorlunda ut när det gäller den särskilda idrottssatsningen. Dessutom sprids de erfarenheter projekten ger som goda exempel för andra. Mot bakgrund av detta menar jag att regeringens satsning på ett utmärkt sätt kan uppmuntra det långsiktiga arbetet med integration på det lokala planet. Detta arbete kommer att kunna stärkas ytterligare genom att stödet till idrottens lokala barn- och ungdomsverksamhet ökar väsentligt till följd av överskott från AB Svenska Spels värdeautomatspel.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.