Idrott i skolan

Skriftlig fråga 2005/06:1617 av Ericson, Lars-Ivar (c)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-05-15
Anmäld
2006-05-15
Besvarad
2006-05-24
Svar anmält
2006-05-24

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga 2005/06:1617 av Lars-Ivar Ericson (c) till statsrådet Ibrahim Baylan (s)

Idrott i skolan

En nyligen framlagd doktorsavhandling vid högskolan i Kristianstad visar att elever som får utökad idrott på skolschemat mår bättre, lär bättre och har större förutsättningar att undvika fetma. Avhandlingen visar även att eleverna på de praktiska linjerna har sämst fysik. De som utbildar sig för de tyngsta jobben har således sämst fysisk kapacitet. Ett exempel är att var femte flicka på ett praktiskt program hade så låg syreupptagningsförmåga att hon redan låg i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdomar. Det är uppenbart att skolan måste ta ett större ansvar för att barn och ungdomar får möjlighet och lust att röra sig. Det behövs både fler idrottstimmar och att lärare i övriga ämnen engagerar sig i elevernas fysiska aktivitet.

Med anledning av ovanstående vill jag ställa följande fråga till statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att öka utövandet av idrott i skolan?

Svar på skriftlig fråga 2005/06:1617 besvarad av

den 24 maj

Svar på fråga 2005/06:1617 om idrott i skolan

Statsrådet Ibrahim Baylan

Lars-Ivar Ericson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att öka utövandet av idrott i skolan. Det är väl känt att stillasittande och minskad fysisk aktivitet blivit allt vanligare hos vissa grupper av barn och ungdomar.

Att stimulera barn och ungdomar till ökad fysisk aktivitet är en angelägen folkhälsofråga som kräver insatser från flera olika sektorer i samhället. Skolan har emellertid en central roll i detta arbete genom att barn och ungdomar tillbringar så stor del av tiden i skolan.

Även om ämnet idrott och hälsa är den självklara utgångspunkten för arbetet med fysisk aktivitet i skolan anser jag det viktigt att anlägga ett ämnesövergripande perspektiv på fysisk aktivitet. Genom att integrera den fysiska aktiviteten i olika ämnen genom hela skoldagen kan det vara lättare för enskilda skolor att hitta former som passar just dem och det kan även bli lättare att få med de elever som inte är intresserade av idrott.

Regeringen har under de senaste åren vidtagit ett flertal åtgärder för att förstärka skolornas arbete med att främja fysisk aktivitet. År 2003 beslutade regeringen att det skulle skrivas in i läroplanerna att skolan ska sträva efter att erbjuda eleverna daglig (grundskolan) respektive regelbunden (gymnasieskolan) fysisk aktivitet inom ramen för den samlade skoldagen. Myndigheten för skolutveckling fick även i uppdrag att stödja och följa skolornas arbete med att genomföra läroplansändringarna. I den slutrapport över uppdraget som myndigheten lämnade i september 2005 framhålls att det pågår en positiv utveckling i skolorna när det gäller ökad fysisk aktivitet samt att det är angeläget med ett ämnesövergripande perspektiv på frågan.

Under 2003 inrättade regeringen även ett nationellt centrum för främjande av fysisk aktivitet hos barn och ungdom vid Örebro universitet. Centrumet fick till sin främsta uppgift att stödja skolor i arbetet med ökad fysisk aktivitet. I mars 2006 utökades centrumets uppdrag till att även avse skolans arbete med god kosthållning. Den 4 maj i år beslutade regeringen också att ge centrumet 800 000 kr för att i samarbete med andra intressenter stärka verksamheten med att främja och utveckla dans i skolan.

Gymnastik- och idrottshögskolan fick 2003 också 3 miljoner kronor av regeringen för att anordna fortbildningskurser för lärare med flera i syfte att främja fysisk aktivitet för alla skolbarn.

Ett utökat samarbete mellan skolor och lokala idrottsföreningar är även ett viktigt inslag i det ”handslag med idrottsrörelsen” som regeringen lanserade under 2003. Inom ramen för denna satsning ska idrottsrörelsen under mandatperioden tillföras sammanlagt 1 miljard kronor under förutsättning att idrottsrörelsen tar på sig att bland annat intensifiera samarbetet med skolorna.

Det är min uppfattning att de här beskrivna åtgärderna skapar goda förutsättningar för att elever ska ges möjlighet till mer fysisk aktivitet under skoldagen.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.