Till innehåll på sidan

Identitetspolitiska påtryckningar på svenskt filmskapande

Skriftlig fråga 2020/21:425 av Jonas Andersson i Linköping (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2020-11-11
Överlämnad
2020-11-12
Anmäld
2020-11-13
Svarsdatum
2020-11-18
Sista svarsdatum
2020-11-18
Besvarad
2020-11-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

 

I början av november rapporterade flera medier om en nyhet i Filmsverige, ett projekt som ska starta med hjälp av stöd från bland annat Svenska Filminstitutet, som i sin tur fördelar det statliga filmstödet. Den nya tjänsten är ett slags plattform för att arbeta med mångfald. Mer specifikt heter plattformen People of Film och syftar till att ge fler icke-vita filmarbetare anställning inom svensk filmnäring, vilket följaktligen innebär att man också syftar till att färre vita filmarbetare ska ges anställning inom svensk filmnäring. På People of Films hemsida kan man läsa att man har som syfte att öka den etniska mångfalden i svensk filmnäring. Om de filmarbetare som ska få vara del av plattformen skriver man att du antingen identifierar dig som rasifierad/icke-vit, blir rasifierad eller upplever att du blir rasifierad.

Att skattebetalarnas pengar via Svenska Filminstitutet ska gå till att utöva påtryckningar på filmskapare för att de ska kvotera och välja bort människor som anses ha fel etnisk bakgrund är ytterst anmärkningsvärt och förkastligt. Förutom att det är ett försök att med hjälp av offentliga medel styra bort ett mer fritt filmskapande mot att gå i en mer vänsterorienterad identitetspolitisk riktning, så riskerar det givetvis att drabba enskilda individer negativt på grund av etnisk tillhörighet.

Regeringens höga tonläge gällande vikten av ett fritt och oberoende kulturliv i Sverige rimmar synnerligen illa med att den politik man för nyttjar skattebetalarnas pengar för att finansiera lobbygrupper som vill se till att sortera bort människor på etnisk grund när det ska anställas inom svensk filmnäring.

Med anledning av detta vill jag fråga kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

 

Vilka initiativ avser ministern att ta för att säkerställa att offentligfinansierad identitetspolitisk påverkan likt den ovannämnda inte resulterar i ett politiserande och kringskärande av fritt filmskapande i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:425 besvarad av Kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP)

Svar på fråga 2020/21:425 av Jonas Andersson i Linköping (SD)
Identitetspolitiska påtryckningar på svenskt filmskapande

Jonas Andersson har frågat mig vilka initiativ jag avser att ta för att säkerställa att offentligfinansierad identitetspolitisk påverkan likt den han beskriver i sin fråga inte resulterar i ett politiserande och kringskärande av fritt filmskapande i Sverige.

Riksdagen har antagit de kulturpolitiska målen om att kulturen ska vara en dynamisk, utmanande och obunden kraft med yttrandefriheten som grund, att alla ska ha möjlighet att delta i kulturlivet och att kreativitet, mångfald och konstnärlig kvalitet ska prägla samhällets utveckling. Inom filmområdet tillkommer också de filmpolitiska målen, även de antagna av riksdagen, som bland annat formulerar målsättningen om att jämställdhet och mångfald ska prägla filmområdet. Alla, oavsett bakgrund, ska känna att svensk film är något för dem, och inspireras att ta plats på vita duken eller för den delen bakom kameran.

En grundläggande utgångspunkt är att kulturskapande ska vara fritt. De statliga stödsystemen syftar till att skydda den konstnärliga friheten. Principen om armlängds avstånd ska råda mellan politiken och det konstnärliga innehållet inom alla konstnärliga områden.

Runt om i samhället finns olika initiativ som syftar till att bredda rekryteringen till olika verksamheter, såväl inom de konstnärliga fälten som på andra håll. Syftet är ofta söka kompetens brett i hela samhällslivet till den aktuella verksamheten. Hur detta görs är en sak för självständiga aktörer inom området i fråga.

Inom exempelvis det filmpolitiska området är det Svenska Filminstitutet som ansvarar för att genomföra politiken. Hur detta ska gå till är upp till Filminstitutet, helt i linje med principen om armlängds avstånd. Dialog med branschen är självklart en viktig del av denna process.

Det projekt som frågeställaren tar upp är ett initiativ som kommer från filmbranschen. Projektet vill bidra till uppfyllelse av de kulturpolitiska och filmpolitiska målen genom att skapa bredare kontaktytor för personer som arbetar med film och öppna filmsektorn för fler.

Visionen för svensk filmpolitik är att svensk film ska ha hög kvalitet och uppvisa sådan bredd och mångfald av berättelser att den angår alla. Svensk film ska vara ett självklart och tillgängligt val för publiken i hela landet och även vara attraktiv för en internationell publik.

Att underlätta tillträdet till arbetsmarknaden, i kultursektorn, och i filmbranschen - vem du än är, oavsett kön och bakgrund – är för mig grundläggande demokratiska värderingar, inte begränsningar av ett fritt filmskapande.

Stockholm den 18 november 2020

Amanda Lind

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.