Icke anställbar vårdpersonal

Skriftlig fråga 2020/21:2867 av Boriana Åberg (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2021-05-12
Överlämnad
2021-05-14
Anmäld
2021-05-18
Svarsdatum
2021-05-26
Sista svarsdatum
2021-05-26
Besvarad
2021-05-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Anna Ekström (S)

 

I ett reportage från SVT Öst som sändes den 9 maj belystes frågan om personer utbildade inom vårdyrken, med examen från en gymnasie- eller vuxenutbildning, som inte anses anställbara på grund av bristfälliga kunskaper i svenska.

Det är ett stort problem att människor med examen inte har tillräckliga kunskaper i svenska, vilket leder till att de inte kan få en anställning. Rimligtvis bör inget examensbevis utfärdas om den som går utbildningen inte nått målen.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Anna Ekström:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att innehavare av examensbevis från svenska gymnasie- och vuxenutbildningar ska klara kraven som ställs på arbetsmarknaden?

Svar på skriftlig fråga 2020/21:2867 besvarad av Utbildningsminister Anna Ekström (S)

U2021/2867 Utbildningsdepartementet Utbildningsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2020/21:2867 av Boriana Åberg (M)
Icke anställbar vårdpersonal

Boriana Åberg har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att innehavare av examensbevis från svenska gymnasie- och vuxenutbildningar ska klara kraven som ställs på arbetsmarknaden.

Det är mycket viktigt att personer som är utbildade inom vårdyrken har tillräckliga kunskaper i svenska språket för att vara anställningsbara och fungera i det yrke som utbildningen riktar sig mot. En examen från gymnasieskolan eller från kommunal vuxenutbildning kräver godkända betyg i många ämnen, däribland svenska. Det finns tydliga kunskapskrav för de olika betygsstegen i varje kurs inom ämnet svenska precis som i alla ämnen. Kunskapskraven är en garant för vilka kunskaper en elev måste uppvisa för respektive betyg. Även för att få godkända betyg i andra ämnen är det nödvändigt att eleven besitter kunskaper i svenska språket. Ett nytt språk är en svårighet för många som invandrat till landet. Därför finns olika typer av stöd till huvudmännen inom ramen för Skolverkets nationella skolutvecklingsprogram Nyanlända och flerspråkiga barns och elevers lärande.

Regeringen har vidare genomfört stora satsningar på kombinationsutbildningar inom regional yrkesinriktad vuxenutbildning (regionalt yrkesvux) inom komvux. En kombinationsutbildning är en yrkesutbildning som kombineras med kurser i svenska språket. Sedan tidigare finns möjlighet för kommunerna att ansöka om extra statsbidrag om 35 000 kr/plats till stödjande insatser för sådana yrkesutbildningar. I vårändringsbudgeten för 2021 (prop. 2020/21:99) föreslår regeringen att 779 200 000 kronor tillförs kombinationsutbildningar för att ge kommunerna förutsättningar att skapa fler sådana utbildningar av högre kvalitet och för Statens skolverk att genomföra informationsinsatser.

Regeringen har också gett Statens skolverk i uppdrag att under 2021 och 2022 genom konkurrensutsatta urvalsprocesser tillhandahålla insatser som syftar till att förbättra kunskapen i det svenska språket bland anställda inom äldreomsorgen. Insatserna ska bidra till att förbättra kommunikationen och kvaliteten inom äldreomsorgen samt vara inriktade mot att möta såväl vårdtagarnas, arbetstagarnas som arbetsgivarnas behov när det gäller kommunikationen på de aktuella arbetsplatserna. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 31 mars 2023. Satsningen uppgår till 31 mnkr 2021 och 31 mnkr 2022.

Regeringen följer noga utvecklingen inom detta område.

Stockholm den 25 maj 2021

Anna Ekström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.