IB:s arkiv

Skriftlig fråga 1997/98:231 av Frebran, Rose-Marie (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1997-12-05
Anmäld
1997-12-08
Besvarad
1997-12-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:231 av Rose-Marie Frebran (kd) till justitieministern om IB:s arkiv

Regeringen har utlovat en bred och oberoende forskningsinsats om den svenska militära underrättelse- och säkerhetstjänsten från 1920-talet fram t.o.m. IB.

Det finns uppgifter om att IB:s arkiv är borta. Om det är så brådskar det att höra dem som var inblandade i verksamheten. Vad som då behövs är knappast en traditionell forskningsinsats.

Jag vill fråga justitieministern:

Vilka åtgärder är justitieministern beredd att vidta om det visar sig att IB:s arkiv verkligen är försvunna?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:231 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:231 om IB:s arkiv
    Försvarsminister Björn von Sydow

Rose-Marie Frebran har frågat justitieminister Laila Freivalds om vilka åtgärder hon är beredd att vidta om det visar sig att IB:s arkiv verkligen är försvunna. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Den svenska militära underrättelse- och säkerhetstjänstens inrikes verksamhet under 1960- och 1970-talen har under senare tid blivit föremål för livlig diskussion. I debatten har talats om att s.k. inrikesspionage bedrivits av Informationsbyrån (IB), som ingick i den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.

Regeringen har den 11 december 1997 gett Humanistiska-Samhällsvetenskapliga forskningsrådet i uppdrag att genomföra ett särskilt forskningsprogram om militär underrättelse- och säkerhetstjänst. Forskningen bör bl.a. inriktas på sådan verksamhet som svensk militär underrättelse och säkerhetstjänst kan ha bedrivit inom Sverige och som har varit inriktad mot organisationer och enskilda personer. Det är också det som diskussionen kring IB gällt. Forskningen bör avse tiden från slutet av 1920-talet t.o.m. början av 1980-talet.

Forskningsrådet skall snarast börja förbereda forskningsprogrammet så att det kan inledas under år 1998.

Det finns anledning att anta att det kommer att visa sig om arkivet existerar eller om det föreligger kopior av arkivet när forskningsverksamheten väl kommit i gång. Jag vill i sammanhanget erinra om att kopior av det s.k. T-kontorets arkiv, som sägs ha blivit förstört, nyligen har återfunnits och lämnats in till Riksarkivet.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.