Till innehåll på sidan

Hyressättningsprinciper för statliga myndigheter

Skriftlig fråga 2005/06:733 av Karlsson, Sonia (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2005-12-29
Besvarad
2006-01-12
Svar anmält
2006-01-17
Anmäld
2006-01-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 december

Fråga 2005/06:733 av Sonia Karlsson (s) till finansminister Pär Nuder (s)

Hyressättningsprinciper för statliga myndigheter

Den senaste tiden har frågan om hyressättningen av ändamålsfastigheter inom kulturområdet lyfts fram. För många kulturinstitutioner utgör lokalhyran en stor kostnad. Riksdagen betonade redan i sitt tillkännagivande till regeringen den 21 februari 2002 att det är angeläget att frågorna om hyressättningsprinciper för statens ändamålsfastigheter skyndsamt får en hållbar och för alla intressenter acceptabel lösning.

I april 2004 överlämnade Ändamålsfastighetskommittén sitt betänkande Hyressättning av vissa ändamålsfastigheter (SOU 2004:28). Remissbehandlingen av förslaget är slutförd. Regeringen har anmält till riksdagen att den avsåg att senaste den 22 november 2005 i skrivelse till riksdagen behandla frågor om hyressättning, de statliga myndigheternas lokalförsörjning och redogöra för hur regeringen bedömer hur försäljningen av viss fast statlig egendom bör ske. Riksdagen har den 6 december 2005 gett regeringen till känna att regeringen ska överväga frågan om det är en rimlig ordning att myndigheter som museer och andra kulturinstitutioner förutsätts kunna uppträda som jämbördiga parter i hyresförhandling med Statens fastighetsverk.

Med anledning dels av att skrivelsen ännu inte har överlämnats till riksdagen, dels av riksdagens tillkännagivande vill jag härmed fråga finansministern om och när han avser att återkomma till riksdagen med förslag om statlig fastighetsförvaltning och de hyressättningsprinciper som ska gälla för statliga myndigheter.

Svar på skriftlig fråga 2005/06:733 besvarad av

den 11 januari

Svar på fråga 2005/06:733 om hyressättningsprinciper för statliga myndigheter

Finansminister Pär Nuder

Sonia Karlsson har frågat mig om och när jag avser att återkomma till riksdagen med förslag om statlig fastighetsförvaltning och de hyressättningsprinciper som ska gälla för statliga myndigheter.

Frågan är ställd mot bakgrund av Ändamålsfastighetskommitténs betänkande Hyressättning av vissa ändamålsfastigheter (SOU 2004:28) och riksdagens tillkännagivande den 7 december 2005 om museers och andra kulturinstitutioners lokalkostnader och deras jämbördighet i hyresförhandlingar med Statens fastighetsverk.

Ändamålsfastighetskommitténs uppdrag var att utreda frågor om hyressättning av ändamålsfastigheter inom kulturområdet och universitets- och högskoleområdet. Kommitténs betänkande har remissbehandlats. En remissammanställning finns tillgänglig i Regeringskansliet (dnr. Fi2004/1882).

Flertalet remissinstanser har, från olika utgångspunkter, invändningar mot de förslag till förändringar som kommittén lämnar bland annat avseende vissa principer för hyressättning. Det finns därför, enligt min bedömning, inte någon grund för ett genomförande av kommitténs förslag, eftersom det inte leder till den hållbara och för alla intressenter acceptabla lösning som riksdagen efterfrågat.

Regeringen kommer dock att fortsätta arbetet med att se över hyressättningen för statliga myndigheter och institutioner. I det arbetet kommer såväl delar av Ändamålsfastighetskommitténs betänkande som delar av riksdagens tillkännagivande att ingå. En särskild utredare kommer att få i uppdrag att skyndsamt föreslå åtgärder inom området. Jag har påbörjat beredningen av ett sådant uppdrag och avser att presentera det för regeringen för beslut under våren.

Ändamålsfastighetskommittén lämnade i sitt betänkande förslag för ett effektivare statligt lokalutnyttjande. Regeringen har den 1 december 2005 uppdragit åt @ numera @ Ekonomistyrningsverket att utreda och lämna förslag till dels inriktningen på och utformningen av Ekonomistyrningsverkets stöd till myndigheter inom lokalförsörjningsområdet, dels hur styrningen och uppföljningen av myndigheternas lokalförsörjningsansvar kan utvecklas. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 30 maj 2006.

Avslutningsvis kan jag nämna att Ändamålsfastighetskommittén föreslog att försäljning av fast egendom (statlig mark) ska kunna underlåtas om det föreligger särskilda skäl med hänsyn till det rörliga friluftslivet. Marken ska då kunna behållas i statlig ägo. Kommittén anförde i sitt betänkande att den inte, med den tid som stått till förfogande, haft möjlighet att ta ställning till vilka markområden som bör vara kvar i statlig ägo och vilka markområden som kan säljas ut till marknadsvärde. Regeringen har den 15 september 2005 uppdragit åt Fortifikationsverket att i samråd med Naturvårdsverket och Statens fastighetsverk genomföra en inventering av vilka av de fastigheter och områden som Försvarsmakten avser att lämna efter 2004 års beslut om försvarspolitisk inriktning som kan komma att betraktas som viktiga och värda att skyddas för det rörliga friluftslivet. Fortifikationsverket ska redovisa för regeringen vilka fastigheter och områden som bör vara kvar i statlig ägo senast den 1 februari 2006.

Genom dessa åtgärder är Ändamålsfastighetskommitténs förslag omhändertagna. Jag avser därför inte att återkomma till riksdagen med förslag som grundar sig på Ändamålsfastighetskommitténs betänkande. Jag avvaktar i övrigt underlag från nu pågående och planerade utredningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.