Till innehåll på sidan

hyressättning av fastigheter på Öja (Landsort)

Skriftlig fråga 1999/2000:935 av de Pourbaix-Lundin, Marietta (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2000-05-15
Anmäld
2000-05-23
Besvarad
2000-05-30

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 maj

Fråga 1999/2000:935

av Marietta de Pourbaix-Lundin (m) till statsrådet Mona Sahlin om hyressättning av fastigheter på Öja (Landsort)

Efter att Sjöfartsverket flyttat i land sin verksamhet på Landsort har numera Fastighetsverket förvaltningsansvaret. Samtliga aktörer, inklusive länsstyrelsen, förordade dock Skärgårdsstiftelsen som ny huvudman. Fastighetsverket kan inte utan mandat från regeringen övergå till en självkostnadshyra. Därför har hyrorna satts efter marknadsmässiga villkor. Fastighetsverkets lokalhyressättning för näringsverksamhet på Öja är direkt kontraproduktiv i förhållande till andra regionalpolitiska mål som regeringen har för Stockholms skärgård.

Avser regeringen att ge Fastighetsverket mandat att göra avsteg från förordningen om förvaltning av statliga fastigheter m.m., i syfte att kunna tillämpa någon form av självkostnadshyra vad gäller näringsfastigheter på Öja (Landsort)?

Svar på skriftlig fråga 1999/2000:935 besvarad av

den 30 maj

Svar på frågorna 1999/2000:935 om hyressättning av fastigheter på Öja (Landsort) och 961 om hyror i skärgården

Finansminister Bosse Ringholm

Marietta de Pourbaix-Lundin har frågat statsrådet Mona Sahlin om regeringen avser att ge Statens fastighetsverk mandat att göra avsteg från förordningen om förvaltning av statliga fastigheter m.m. i syfte att kunna tillämpa någon form av självkostnadshyra vad gäller näringsfastigheter på Öja (Landsort).

Henrik S Järrel har frågat statsrådet Mona Sahlin vilka åtgärder som statsrådet avser att vidta för att säkerställa att fast egendom i skärgården @ som ägs eller disponeras av statliga myndigheter och som inte längre behövs för sina ursprungliga syften @ på rimliga villkor kan upplåtas för ändamål av regionalpolitisk betydelse.

Eftersom Statens fastighetsverk ligger inom mitt ansvarsområde besvarar jag frågorna.

Efter beslut av regeringen övertog Statens fastighetsverk den 1 mars 2000 förvaltningsansvaret för Öja, fastigheten Nynäshamn Landsort 1:1, från Sjöfartsverket.

De fastighetsförvaltande myndigheterna ska enligt 12 § i förordningen (SFS 1993:527) om förvaltning av statliga myndigheter m.m. upplåta mark och lokaler till statliga eller kommunala myndigheter eller till enskilda. Sådana upplåtelser ska ske på marknadsmässiga villkor. Om ersättningen inte kan fastställas på marknadsmässig grund ska den fastställas efter vad som kan anses skäligt. Hänsyn bör tas till sådana faktorer som fastighetens särskilda karaktär och dess ekonomiska och tekniska livslängd.

Vad jag har inhämtat så har Statens fastighetsverk i samband med övertagandet av aktuell fastighet vid flera tillfällen informerat Länsstyrelsen i Stockholms län, Nynäshamns kommun, Landsorts arrendatorsförening, Landsorts Sjö- och Miljöcenter m.fl. om det regelverk som gäller för förvaltning av statliga fastigheter.

Vad avser ändamålsfastigheter och hyressättning i ändamålslokaler har riksdagen uttalat följande. Staten äger genom fastighetsförvaltande bolag och verk ett omfattande fastighetsbestånd av ändamålskaraktär. Dessa bolag och verk äger dock normalt också fastigheter som inte bör betraktas som ändamålsfastigheter. Gemensamt för statliga ändamålsfastigheter är att de är starkt förbundna med en viss statlig verksamhet och att de inte kan förvaltas på renodlat kommersiella grunder. Ett motiv för ett långsiktigt statlig ägande av ändamålsfastigheter är att kunna erbjuda statlig verksamhet långsiktiga och stabila förutsättningar. På Öja finns inga ändamålsfastigheter.

Jag har inte för avsikt att föreslå regeringen att göra avsteg från förordningen (SFS 1993:527) om förvaltning av statliga fastigheter m.m.

Som upplysning kan nämnas att regeringen har vidtagit specifika åtgärder för Stockholms skärgård. Under år 1998 beslutades t.ex. om ett program tillsammans med Stockholms läns landsting och berörda kommuner som uppgår till ca 29 miljoner kronor under perioden 1998@2000. Regeringen bidrar inom programmet med 9 miljoner kronor för att täcka vissa initialkostnader i samband med utlokaliseringen av statliga myndigheter och andra offentliga verksamheter. Övriga medel, dvs. ca 20 miljoner kronor, ska bl.a. användas till generella utvecklingsinsatser för att stimulera företagandet och boendet i skärgården.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.