hyreslagen och misshandlade kvinnor

Skriftlig fråga 1997/98:1075 av René, Inger (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-09-07
Anmäld
1998-09-14
Besvarad
1998-09-17

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:1075 av Inger René (m) till justitieministern om hyreslagen och misshandlade kvinnor

den 7 september

Som lägenhetsinnehavare har man enligt hyreslagen ansvar för att ljud och oväsen från egen lägenhet inte stör grannar och kringboende.

Lagen gör inget undantag för icke önskvärda besök. Det kan alltså inträffa att en kvinna ofrivilligt får besök av en f.d. make eller manlig bekant som slår och misshandlar henne och på det sättet förorsakar oväsen och buller som stör omkringboende.

Eftersom hyreslagen bl.a. har till syfte att tillvarata de kringboendes intressen kan hyresnämnden, med stöd av lagen, besluta om vräkning av den misshandlade kvinnan. Förutom det trauma som upprepad misshandel innebär kan kvinnan också förlora sitt hem. Lagstiftningens skydd när det gäller misshandlade kvinnor har här en lucka.

Vilka åtgärder avser justitieministern vidta för att förhindra att ovan beskrivna situation uppstår?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:1075 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:1075 om hyreslagen och misshandlade kvinnor
    Justitieminister Laila Freivalds

den 17 september

Inger René har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att förhindra att hyresgäster blir vräkta på grund av störningar som beror på oönskade besökare.

Inger René gör i frågan gällande att en hyresgäst ansvarar för att ljud och oväsen inte uppkommer även om hyresgästen får ett "ofrivilligt" besök. Detta är emellertid inte riktigt. Enligt hyreslagen ansvarar hyresgästen för egna åtgärder och för åtgärder av vissa personer som med hyresgästens tillstånd befinner sig i lägenheten, däribland den som gästar hyresgästen. Hyresgästen har däremot inte något ansvar för vad personer som uppehåller sig i lägenheten utan hyresgästens tillstånd företar sig. Om, som i det exempel Inger René tar upp, en f.d. make tvingar sig in i en kvinnas lägenhet eller vägrar att på tillsägelse lämna lägenheten kan det naturligtvis inte komma i fråga att beteckna detta som gästning.

Är det däremot så att den person som ger upphov till ordningsstörningar uppehåller sig i lägenheten med hyresgästens tillstånd, åligger det hyresgästen att se till att störningarna inte fortsätter. Gör hyresgästen inte det, kan han eller hon i sista hand tvingas att flytta. Men för att hyresgästen skall kunna förlora sin lägenhet fordras det vanligen också att hyresgästen trots tillsägelser att vidta rättelse fortsätter med sitt beteende. Regelverket är vidare konstruerat så att hyresvärden i de flesta fall måste underrätta de sociala myndigheterna om missförhållandena. Ytterst handlar det om en avvägning där intresset av att skydda de övriga hyresgästerna från allvarliga olägenheter i boendet är en viktig faktor.

Av det jag nu har sagt framgår att en hyresgäst inte kan tvingas flytta på grund av störningar som beror på personer som vistas i lägenheten mot hyresgästens vilja. Det betyder också att ingen kan tvingas flytta enbart på grund av att han eller hon blir misshandlad och då orsakar buller och oväsen. Jag kan därför inte se att det nu finns något behov av åtgärder från min sida.

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.