huvudduk

Skriftlig fråga 2002/03:596 av Jóhannesson , Berit (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2003-02-28
Anmäld
2003-03-03
Besvarad
2003-03-05
Svar anmält
2003-03-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 28 februari

Fråga 2002/03:596

av Berit Jóhannesson (v) till försvarsminister Leni Björklund om huvudduk

Det har framkommit i medierna att personer som bär huvudduk av religiösa orsaker ej är välkomna till Kvinnliga Bilkåren. Såväl regeringen som Försvarsmakten har uttryckt önskemål om att Försvarsmakten ska ha en etnisk och kulturell mångfald. När då statsbidragstagande frivilligorganisationer nekar medlemskap på grund av att kvinnan i fråga bär huvudduk rimmar det illa med de uttalade mål och intentioner som regeringen, riksdagen och Försvarsmakten säger sig stå för.

Jag vill fråga försvarsminister Leni Björklund:

Vad avser ministern att göra för att implementera statsmakternas och Försvarsmaktens intentioner vad gäller kulturell och etnisk mångfald hos frivilligorganisationer som uppbär statsstöd?

Svar på skriftlig fråga 2002/03:596 besvarad av

den 5 mars

Svar på fråga 2002/03:596 om huvudduk

Försvarsminister Leni Björklund

Berit Jóhannesson har frågat mig vad jag avser att göra för att implementera statsmakternas och Försvarsmaktens intentioner vad gäller kulturell och etnisk mångfald hos frivilliga försvarsorganisationer som uppbär statsstöd.

Först och främst vill jag framhålla att riksbilkårschefen, Anne-Marie Medin, redan den 26 februari 2003 i ett pressmeddelande konstaterade att Kvinnliga Bilkåren inte utestänger någon medlem som väljer att bära slöja på grund av sin religiösa tro. Under utbildning i Kvinnliga Bilkåren gäller Försvarsmaktens uniformsbestämmelser. Organisationen bedömde att bärandet av slöja inte är förenligt med dessa bestämmelser. Då Kvinnliga Bilkåren eftersträvar öppenhet för alla oaktat religiös tillhörighet valde man att hänvisa frågan vidare till Försvarsmakten.

Enligt Försvarsmakten kommer myndigheten att ta upp denna fråga under mars månad. Jag anser inte att jag som minister bör ingripa i myndighetens hantering av frågan.

Samtidigt vill jag understryka att jag kommer att fortsätta att verka för ökad mångfald inom mitt politikområde. Försvarsmakten har fått regeringens uppdrag att reformera sitt personalförsörjningssystem och där har vi särskilt lyft fram behovet av att främja etnisk och kulturell mångfald. Kravet på att undersöka behovet av förändringar utgående från ett mångfaldsperspektiv ingår dessutom särskilt i den just inledda översynen av Totalförsvarets pliktverk, då även denna myndighet har en viktig roll i detta arbete.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.