Till innehåll på sidan

Hur näringslivet och utrikeshandeln påverkas av flygskatter och nedlagda flygplatser

Skriftlig fråga 2014/15:566 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2015-05-21
Överlämnad
2015-05-25
Anmäld
2015-05-26
Sista svarsdatum
2015-06-03
Svarsdatum
2015-06-09
Besvarad
2015-06-09

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Sverige är ett handelsberoende land där hälften av vår ekonomi är kopplad till import och export. För att företag i Sverige ska kunna klara konkurrensen med företag i andra länder krävs bra villkor för näringslivet. Ett sådant avgörande villkor är bra förutsättningar för transporter och då både för person- och godstransporter.

När det gäller persontransporter måste Sverige har bra flygförbindelser både inom landet och genom många direktlinjer till städer i andra länder. Det konkreta vi kunnat se av regeringens arbete med flygfrågor har mest handlat om en aviserad flygskatt för både inrikes- och utrikesflyget och arbetet att via en förhandlingsperson arbeta för nedläggning av den viktiga Bromma flygplats.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga:

 

Hur tror närings- och innovationsminister Mikael Damberg att nedlagda flygplatser och flygskatter påverkar näringslivets behov av goda flygförbindelser både nationellt och internationellt, och hur påverkar detta Sveriges utrikeshandelsmöjligheter?

Svar på skriftlig fråga 2014/15:566 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Utrikesdepartementet

Statsrådet Damberg

Till riksdagen

Svar på fråga 2014/15:566 av Lars Hjälmered (M) Hur näringslivet och utrikeshandeln påverkas av flygskatter och nedlagda flygplatser

Lars Hjälmered har frågat mig hur jag tror att nedlagda flygplatser och flygskatter påverkar näringslivets behov av goda flygförbindelser både nationellt och internationellt, och hur detta påverkar Sveriges utrikeshandelsmöjligheter.

Jag delar Lars Hjälmereds bedömning att flyget är av stor betydelse för näringsliv och handel i hela Sverige. Flyget är en del av blodomloppet i modern internationell handel, tillsammans med vägar, sjöfart och i snabbt ökande takt, internet.

Företags produktionsprocesser blir allt mer fragmenterade och utspridda över världen. Det innebär att det skapas så kallade globala värdekedjor. En global värdekedja fungerar inte utan ett flöde av personer över gränser som bland annat kan leverera tjänster och bygga tillit och kunskap.

USA är den viktigaste marknaden för svensk handel och investeringar utanför Europa. Regeringen har därför arbetat intensivt för att Stockholm Arlanda Airport ska väljas ut som en kandidatflygplats för US preclearance och dessa ansträngningar har nu burit frukt.

US preclearance innebär att amerikanska myndigheter genomför sin inresekontroll (person- tull- och säkerhetskontroll) vid avgång från Sverige istället för vid ankomst till USA. Preclearance kan spara tid och pengar för såväl svenska och amerikanska företag som andra resenärer och en möjlighet för Arlanda att stärka sin konkurrenskraft för att bli ett ledande nav för flygtrafiken i Norden.

I regeringens budgetproposition för 2015 aviserades att en utredning bör tillsättas för att utreda hur en sådan skatt kan utformas så att flyget i högre utsträckning skulle bära sina egna klimatkostnader. Jag avser inte att föregripa en sådan utredning.

Stockholm den 9 juni 2015

Mikael Damberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.