Hundsmugglingens utbredning

Skriftlig fråga 2021/22:1645 av Marléne Lund Kopparklint (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2022-05-25
Överlämnad
2022-05-25
Anmäld
2022-05-30
Svarsdatum
2022-06-01
Sista svarsdatum
2022-06-01
Besvarad
2022-06-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Finansminister Mikael Damberg (S)

 

Insmugglade hundvalpar är ett stort problem som har varit och är på tapeten. En del smugglare blir stoppade av Tullverket vid Öresundsbron medan andra slipper undan och finner andra vägar in i Sverige. Vilka blir lidande i detta? Jo, djuren.

Gång på gång har vi fått rapporter om hundsmuggling, inte minst under pandemin när alla ville skaffa hund. När inte alla uppfödare hann med uppstod marknaden för insmugglade hundar, där man försökte tillgodose behoven hos köpare.

Detta har inneburit att en organiserad brottslighet kring hunduppfödning har vuxit fram och etablerats även här i Sverige. Hundvalpar föds upp i fabriker där tikarna tvingas para sig för konstant valpning. Man tar valparna från tiken så att de går miste om anknytningen, och man har inte koll på om valparna mår bra. Sjukdomar och parasiter förekommer. Rabies, som vi varit förskonade från i Sverige, är inte ovanligt. Valparna säljs sedan avsevärt billigare med falska papper och falska identiteter.

Det är viktigt att Sverige stärker de lagar som är till för att skydda djur och att vi värderar djur högt. Djur kan ju inte yttra sig mer än att exempelvis gnälla eller skrika till när någon är elak mot dem. Valpar som är i dåligt skick kan inte ens göra det.

Tullverket behöver förstärkas med tulltjänstemän för att kunna ta fast de brottslingar som ingår i ett kriminellt nätverk och för in djur i Sverige.

Med hänvisning till ovanstående fråga vill jag ställa följande fråga till finansminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att stoppa den svarta marknaden med insmugglade hundvalpar?

Svar på skriftlig fråga 2021/22:1645 besvarad av Statsrådet Anna-Caren Sätherberg (S)

N2022/01303 Näringsdepartementet Landsbygdsministern Till riksdagen

Svar på fråga 2021/22:1645 av Marléne Lund Kopparklint (M)
Hundsmugglingens utbredning

Marléne Lund Kopparklint har frågat finansministern vilka åtgärder ministern ämnar vidta för att stoppa den svarta marknaden med insmugglade hundvalpar.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

I Sverige är det är olagligt att smuggla in djur och det är straffbart att köpa ett insmugglat djur.

Så länge det finns köpare för de illegalt införda hundarna finns incitament att fortsätta att smuggla hundar. Detta ser regeringen allvarligt på. Försvinner marknaden och lönsamheten försvinner också incitamenten för smuggling. Det bästa en blivande hundägare kan göra är därför att köpa en hund som man är helt säker på har fötts upp och vuxit upp under goda förhållanden. Berörda myndigheter, Statens jordbruksverk, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och Tullverket, arbetar med att sprida kunskap och information på olika sätt för att stödja potentiella hundköpare.

För att förstärka det myndighetsgemensamma samarbetet på det här området startade Statens jordbruksverk 2020 ett samverkansforum där SVA, Tullverket, Folkhälsomyndigheten, länsstyrelserna, de regionala smittskydds-läkarna och Arbetsmiljöverket är representerade.

Sverige har ett gott djurhälsoläge och är fritt från flera smittor, bland annat rabies. Detta vill vi självklart fortsatt värna. Det är inte ovanligt att smuggel-hundar har falska hälsointyg och saknar tillräckligt skydd mot rabies. Rabies är en mycket allvarlig och dödlig sjukdom som kan drabba både djur och människor. För att förebygga smittspridning är rabiesvaccinering därför ett av de viktigaste kraven för att få föra in hundar till Sverige.

De senaste åren har Tullverkets resurser stärkts avsevärt. Myndighetens anslag har under perioden 2017–2021 ökat med 30 procent, vilket gjort att antalet anställda ökat med cirka 350 personer under samma period. De ytterligare höjningar som gjordes i och med riksdagens budgetbeslut för 2022 gör att Tullverket kan anställa ännu fler tulltjänstemän i syfte att bland annat upprätthålla gränsskyddet och förstärka myndighetens brotts-bekämpande arbete.

Den illegala handeln med hundar är ofta också förenad med allvarliga djurskyddsproblem. Hundar föds upp, hålls och transporteras under mycket dåliga förhållanden. Det är viktigt att frågan om hundsmuggling fortsätter att uppmärksammas och jag följer utvecklingen noga.

Stockholm den 1 juni 2022

Anna-Caren Sätherberg

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.