Till innehåll på sidan

Humanitär hjälp till befolkningen i nordöstra Syrien/syriska Kurdistan

Skriftlig fråga 2013/14:48 av Johnson, Jacob (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2013-10-16
Anmäld
2013-10-16
Besvarad
2013-10-23
Svar anmält
2013-10-23

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 16 oktober

Fråga

2013/14:48 Humanitär hjälp till befolkningen i nordöstra Syrien/syriska Kurdistan

av Jacob Johnson (V)

till statsrådet Hillevi Engström (M)

Den humanitära situationen är mycket allvarlig i nordöstra Syrien/syriska Kurdistan. Inbördeskriget i Syrien och speciellt attacker mot den kurdiska befolkningen från olika al-Qaida-grupper som Jabhar al-Nusra och Isis (Islamiska irakiska staten) har drivit många människor på flykt. Ca 1 miljon människor är interna flyktingar i nordöstra Syrien/syriska Kurdistan, och över 200 000 personer har tvingats fly från sina hem till norra Irak/irakiska Kurdistan. Många har flytt på grund av bristen på förnödenheter som vatten, el, mat och bränsle. Hjälp och bistånd som skickas från utlandet når inte folket i nordöstra Syrien/syriska Kurdistan på grund av stridigheterna och att Turkiet försvårar hjälp över gränsen.

Det är nödvändigt att hjälpen skickas via norra Irak/irakiska Kurdistan till nordöstra Syrien/syriska Kurdistan för att säkra att den når fram till folket. Där finns också erfarna hjälporganisationer på plats.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att svensk humanitär hjälp till den utsatta befolkningen i nordöstra Syrien/syriska Kurdistan ska kunna kanaliseras via hjälporganisationer i norra Irak/irakiska Kurdistan?

 

Svar på skriftlig fråga 2013/14:48 besvarad av Statsrådet Hillevi Engström

den 23 oktober

Svar på fråga

2013/14:48 Humanitär hjälp till befolkningen i nordöstra Syrien/syriska Kurdistan

Statsrådet Hillevi Engström

Jacob Johnson har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta för att svensk humanitär hjälp till den utsatta befolkningen i nordöstra Syrien/syrisk Kurdistan ska kunna kanaliseras via hjälporganisationer i norra Irak/

irakiska Kurdistan.

Situationen är som frågeställaren noterar svår. Mer än 4,25 miljoner människor på flykt i Syrien och minst 2,1 miljoner syrier uppges av

FN ha flytt till Syriens grannländer. Av dessa är hälften barn.

Säkerhetsläget utgör alltjämt ett stort problem för de humanitära organisationernas förmåga att nå ut till de som är i behov av humanitärt stöd. Byråkratiska problem, som svårigheter att få tillstånd för humanitära konvojer, utdragna processer för viseringar för internationell personal samt bristen på information om läget på marken, utgör stora utmaningar för det humanitära stödets möjligheter att verka i landet. Parterna i konflikten bär stort ansvar för att de hindrar det humanitära biståndet att nå de som drabbats av konflikten. Givet den svåra situationen måste alla tänkbara kanaler användas för att nå ut till de som är i stort behov av humanitär hjälp.

Vi för en kontinuerlig dialog med FN:s andra medlemsstater, och internationella aktörer som Internationella Rödakorskommittén, om

hur vi ska kunna nå områden, som nordöstra Syrien, på ett sätt som underlättar situationen för de allra mest utsatta i landet.

Den svenska humanitära politiken bygger på de humanitära principerna om humanitet, opartiskhet, neutralitet och oberoende. Detta innebär bl.a.att biståndet ska nå de som bäst behöver det oavsett vilken religion, etnisk eller politisk övertygelse. De humanitära principerna utgör den avgörande utgångspunkten när vi fattar beslut om hur vi ska kanalisera vårt humanitära stöd. Vi understryker även FN:s centrala roll i att samordna de humanitära insatserna och kanaliserar därför huvuddelen av vårt stöd via FN:s appeller. Vi är även stora kärnstödsgivare till flera

FN-organisationer. Syftet med detta stöd är att ge organisationerna flexibilitet att snabbt kunna agera i svåra humanitära kriser.

Sveriges omfattande humanitära stöd till Syrien, och till de grannländer dit de syriska flyktingströmmarna går fortsätter. Vi har hittills i år bidragit med 323 miljoner kronor och sedan krisen började har vi bidragit med mer än 600 miljoner kronor i humanitärt stöd. Stödet kanaliseras via FN, Röda korsrörelsen samt enskilda organisationer och går såväl till behövande i Syrien som till människor som tvingats på flykt i regionen. Vi kommer att fortsätta göra vad vi kan för att hjälpa de utsatta människor som lever i konsekvenserna av en alltmer förvärrad humanitär situation.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.