Huliganism vid fotbollsmatcher

Skriftlig fråga 2008/09:1069 av Bodström, Thomas (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-06-26
Besvarad
2009-07-09
Besvarad
2009-07-10
Svar anmält
2009-08-13
Anmäld
2009-08-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 juni

Fråga

2008/09:1069 Huliganism vid fotbollsmatcher

av Thomas Bodström (s)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Trots att den borgerliga regeringen lämnade ett nytt förslag som började gälla den 1 april i år och som skulle vara ett skarpt verktyg mot huliganism på och runt fotbollsarenor har våren präglats av bråk och förstörelse vid fotbollsarrangemang. Vi socialdemokrater hävdade redan innan lagstiftningen började gälla att den skulle vara tandlös. Som det nu utvecklat sig verkar det tyvärr som att vi fick rätt. Vi har i stället föreslagit att införa anmälningsplikt. Dessvärre har regeringen hittills inte ens varit intresserad av att utreda frågan. Jag frågar nu justitieministern:

Avser justitieministern nu, med hänsyn till hur utvecklingen blivit beträffande regeringens lagstiftning, att ta initiativ till en lagstiftning om anmälningsplikt?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1069 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 9 juli

Svar på fråga

2008/09:1069 Huliganism vid fotbollsmatcher

Justitieminister Beatrice Ask

Thomas Bodström har frågat mig om jag nu, med hänsyn till hur utvecklingen blivit beträffande regeringens lagstiftning, avser att ta initiativ till en lagstiftning om anmälningsplikt.

Det lagstiftningspaket som regeringen presenterat välkomnades av berörda aktörer som verksamma och effektiva åtgärder mot problemen. Det hade också tagits fram efter ett nära samarbete med polisen och idrottsrörelsen. Åtgärderna innebär bland annat att polisen ges rätt att anmäla behov av tillträdesförbud och att åklagaren kan meddela sådant förbud interimistiskt. Detta medför i sin tur ökade möjligheter att initiera ett ärende om tillträdesförbud tillsammans med bättre förutsättningar för en effektivare hantering av ärendena. Det har också införts regler för stärkt säkerhet inne på arenorna.

Arbetet mot ordningsstörningar kan dock inte enbart ske lagstiftningsvägen. Det krävs att alla inblandade, inte minst idrottsorganisationerna, gör ansträngningar. Brottsförebyggande rådet har i en rapport från förra året föreslagit en rad åtgärder, varav många rör just idrottsorganisationernas och arrangörernas ansvar. Det föreslås bland annat bättre praktiska arrangemang för en smidigare in- och utpassering till arenorna och att så kallade högriskmatcher ska förläggas vid lunchtid och inte på kvällstid. En anmälningsplikt – vilken i realiteten inskränker den enskildes rätt att fritt röra sig – väcker flera svåra och principiella frågor. Dessa kräver noggranna och tidskrävande överväganden om bland annat den enskildes grundlagsfästa rättigheter.

Den nya regleringen har varit i kraft endast några månader och ett nytt system behöver viss tid för att komma på plats och kunna användas effektivt. Jag är övertygad om att regeringens åtgärder, tillsammans med idrottsorganisationernas eget arbete, kommer att bidra till ett effektivare skydd mot ordningsstörningar vid idrottsarrangemang.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.