HPV-vaccination

Skriftlig fråga 2008/09:92 av Ludvigsson, Anne (s)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-15
Anmäld
2008-10-15
Besvarad
2008-10-22
Svar anmält
2008-10-22

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 oktober

Fråga

2008/09:92 HPV-vaccination

av Anne Ludvigsson (s)

till statsrådet Maria Larsson (kd)

I samband med presentationen av regeringens folkhälsoproposition aviserade statsrådet en översyn av de nationella vaccinationsprogrammen. Under våren 2008 skulle regeringen tillsätta en särskild utredare. Men trots att det gått mer än ett halvt år efter tillkännagivandet är denna utredning ännu inte tillsatt. Samtidigt dröjer Socialstyrelsen på ett anmärkningsvärt sätt med sitt beslut om föreskrifter avseende allmän HPV-vaccination, efter en remissomgång som var övervägande positiv. Handläggningen av frågan om HPV-vaccination står i bjärt kontrast till beslutet om vaccinering mot pneumokocker, som införs i vaccinationsprogrammet den 1 januari 2009. I det senare fallet utfärdade Socialstyrelsen sina föreskrifter om allmän pneumokockvaccination i omedelbar anslutning till remissomgången. När det gäller HPV-vaccination förhalas däremot införandet. Utan att förringa betydelsen av pneumokockvaccination måste man ändå konstatera att medan en person dör varje år i pneumokockinfektion tar livmoderhalscancer årligen 150 kvinnors liv i Sverige. I ett svar till mig på en skriftlig fråga den 2 juli i år (2007/08:1405) skriver statsrådet om den kommande vaccinationsutredningen: ”Denna översyn förändrar emellertid i nuläget inte förutsättningarna för de beslut som Socialstyrelsen har att fatta enligt smittskyddslagen och smittskyddsförordningen.” Slutsatsen ligger nära till hands att regeringen kommer att inkludera HPV-vaccination i den kommande utredningen och begrava frågan i flera år, trots att det finns fungerande vaccin som verksamt bidrar till att rädda kvinnor från livmoderhalscancer.

Är statsrådets avsikt att frågan om HPV-vaccination ska inkluderas i den kommande vaccinöversynen eller är, enligt statsrådets mening, Socialstyrelsen fri att utfärda föreskrifter om allmän HPV-vaccination utan ytterligare dröjsmål?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:92 besvarad av Statsrådet Maria Larsson

den 22 oktober

Svar på fråga

2008/09:92 HPV-vaccination

Statsrådet Maria Larsson

Anne Ludvigsson har frågat mig om HPV-vaccination ska inkluderas i den kommande vaccinöversynen eller, om det är min mening, att Socialstyrelsen är fri att utfärda föreskrifter om allmän HPV -vaccination utan ytterligare dröjsmål.

Vaccinering är en angelägen fråga och en viktig del i vårt arbete för att till se att barn erhåller bästa möjliga skydd mot allvarliga sjukdomar. Det nationella vaccinationsprogrammet för barn och de riktade vaccinationsprogrammen regleras i nuläget av smittskyddslagen (2004:168) och smittskyddsförordningen (2004:255). Enligt 9 kap. 4 § i smittskyddslagen får regeringen, eller efter regeringens bemyndigande Socialstyrelsen, meddela de ytterligare föreskrifter som krävs för ett ändamålsenligt smittskydd samt till skydd för enskilda. Ett sådant bemyndigande finns i 12 § smittskyddsförordningen.

Den 26 februari 2008 remitterade Socialstyrelsen ett förslag om HPV-vaccinering av flickor i åldern tio–tolv år. Remisstiden löpte ut den 28 april 2008. Socialstyrelsen avgör självständigt hur beslut ska fattas i ärendet.

Översynen av regleringen av de nationella vaccinationsprogrammen har aviserats i propositionen En förnyad folkhälsopolitik (prop. 2007/08:110).

Bakgrunden till översynen är att de riktlinjer som anges i smittskyddslagen ger begränsad vägledning för beslutsfattande vid införande av vaccin i de nationella programmen. Därför finns det anledning att se över nuvarande reglering samt överväga om det finns behov av tydligare kriterier för vilka vaccin som bör ingå i de nationella programmen. Regeringen avser att inom kort tillsätta en utredning med uppdrag att se över regleringen av de nationella vaccinationsprogrammen. Att denna översyn har aviserats har inte någon påverkan för Socialstyrelsens nuvarande ansvar enligt smittskyddslagen (2004:168).

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.