Till innehåll på sidan

Hotet mot småskalig vattenkraft och andra fördämningar

Skriftlig fråga 2016/17:1111 av Lars-Axel Nordell (KD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-23
Överlämnad
2017-03-23
Anmäld
2017-03-24
Svarsdatum
2017-04-05
Sista svarsdatum
2017-04-05

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Miljöminister Karolina Skog (MP)

 

Många småskaliga vattenkraftsproducenter riskerar konkurs på grund av att de varken har råd att avveckla sin verksamhet eller genomföra de åtgärder som länsstyrelserna kräver. Länsstyrelserna tvingar dammägare att investera mångmiljonbelopp för att återställa den ”ursprungliga” miljön, även då dessa åtgärder medför omfattande skador på kulturmiljö, jordbruk och tredje man.

I den energipolitiska överenskommelse som ingicks i juni 2016 mellan S, M, MP, C och KD ska vattenkraftsbranschen genom en fondlösning finansiera kostnaderna för omprövning av vattenverksamheter. Samtidigt ska prövningssystemet utformas på ett sätt som inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för den enskilde i förhållande till den eftersträvade miljönyttan. En proposition från regeringen väntas läggas fram inom kort. Kristdemokraterna arbetar konstruktivt tillsammans med övriga ingående partier i uppföljningen av energiöverenskommelsen.

Det är glädjande att det finns en bred enighet om problematiken och vikten av att småskaliga dammar värnas. Emellertid har det gått en tid utan att konkreta initiativ har kommit från regeringen. Det finns indikationer på att länsstyrelserna på sina håll, inför ”hotet” om ny lagstiftning, har intensifierat sina insatser för att sätta åt enskilda verksamhetsutövare. I Västra Götalands län upphävdes nyligen det moratorium för omprövningar som rådde under 2016.

Det brådskar nu för de dammar som hotas av förelägganden om utrivning eller andra kostsamma åtgärder. Innan en eventuell ny lagstiftning hinner träda i kraft vore det önskvärt med ett tydligt besked om en andningspaus för berörda dammägare. En sådan andningspaus skulle kunna utgöras av förordningsändringar, ett nationellt moratorium eller inhibition av pågående processer i väntan på att ny lagstiftning träder i kraft.

 

Avser miljöministern att, mot bakgrund av den tid som går och risken för oåterkalleliga ingrepp i kulturmiljön, ta initiativ till att avvärja hotet mot småskaliga dammar runt om i vårt land?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1111 besvarad av Miljöminister Karolina Skog (MP)

Dnr M2017/00782/Nm

Miljö- och energidepartementet

Miljöministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1111 av Lars-Axel Nordell (KD) Hotet mot småskalig vattenkraft och andra fördämningar

Lars-Axel Nordell har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att avvärja hotet mot småskaliga dammar och anda fördämningar.

Av miljöbalken följer en skyldighet för tillsynsmyndigheten att utöva tillsyn över de verksamheter som omfattas av tillsynsansvaret. Länsstyrelsen ansvarar som huvudregel för tillsynen över vattenverksamheter och ska därmed se till att sådana verksamheter inom länet bedrivs på ett sätt som är förenligt med miljöbalkens bestämmelser och därmed i förekommande fall bidra till de olika intressen som miljöbalken avser att skydda, utöver naturmiljön även t.ex. hushållning med energi och kulturmiljöer. Denna tillsyn sker i enlighet med sedan länge beslutade regelverk och jag förutsätter att Lars-Axel Nordell och jag är överens om att gällande rätt innebär att om en tillståndspliktig verksamhet bedrivs utan tillstånd är det tillsynsmyndighetens, i detta fall länsstyrelsens, ansvar att se till att rättelse sker. Huvuddelen av den småskaliga vattenkraftproduktionen har aldrig tillståndsprövats i förhållande till sin miljöpåverkan, utan drivs med stöd av äldre rättigheter som inte kan jämställas med tillstånd i miljöbalkens mening. Praxis från mark- och miljööverdomstolen är mycket tydlig på denna punkt.

Energiöverenskommelsen slår bl.a. fast att Sverige ska ha moderna miljökrav på vattenkraften. Överenskommelsen slår också fast att prövningssystemet ska utformas på ett sätt som inte blir onödigt administrativt och ekonomiskt betungande för den enskilde i förhållande till den eftersträvade miljönyttan. Inom Regeringskansliet pågår arbetet med att ta fram författningsförslag som utformas med utgångspunkt i energiöverenskommelsen.

En kommande vattenverksamhetsproposition kommer att behandla förslag som genomför de ändringar av prövningssystemet för vattenkraft som föranleds av energiöverenskommelsen. Jag kan inte föregå den pågående processen eller idag ge en exakt tidpunkt för när regeringen avser att återkomma till riksdagen i frågan, men min förhoppning är att en lagrådsremiss ska kunna beslutas innan sommaren. Jag har inte för avsikt att ta några nya initiativ under tiden som detta arbete pågår.

Jag vill slutligen framhålla att regeringen anser att det är centralt att det finns goda möjligheter för att fortsätta utveckla kunskapsunderlag, metoder och vägledning för god avvägning och ömsesidig hänsyn mellan naturvård, kulturmiljöarbete och energifrågor. Konsekvenserna och omfattningen av konflikter behöver belysas och goda exempel på arbete som förenar naturvärden, kulturhistoriska värden och energivärden behöver lyftas fram. Enligt länsstyrelsernas årsredovisningar för 2016 har samspelet mellan tillsynsfrågor för vattenverksamhet och kulturmiljö utvecklats och jag förutsätter att detta arbete fortsätter att fördjupas och utvecklas. Regeringen är medveten om att fortsatt drift av befintlig vattenverksamhet i flera fall kan vara av lokal betydelse.

Stockholm den 5 april 2017

Karolina Skog

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.