Hotet mot demokratin i Bangladesh

Skriftlig fråga 2006/07:193 av Linde, Hans (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2006-11-22
Anmäld
2006-11-23
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2006-11-30
Svar anmält
2006-12-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 november

Fråga

2006/07:193 Hotet mot demokratin i Bangladesh

av Hans Linde (v)

till utrikesminister Carl Bildt (m)

Situationen inför stundade val i Bangladesh är i dag kaotisk. Bangladesh National Party (BNP) har under den gångna mandatperioden innehaft makten. BNP:s allianspartner Jamaat-e-Islami, ett islamfundamentalistiskt parti, har varit starkt politiskt drivande sedan förra valet. De båda partierna dominerar i dag landets administration. Enligt författningen ska presidenten utse en neutral expeditionsministär som ska sköta det löpande, medan valkampanjen pågår. Den tidigare premiärministern Khaleda från BNP utsåg tidigare en ordförande för valkommissionen, en medlem av högsta domstolen, MA Aziz @ även han från BNP. Detta stötte stark kritik från många oppositionspartier, främst Awamiförbundet. I stället för att utse en neutral expeditionsministär, utsåg presidenten sig själv, i strid med landets författning, till premiärminister i en sådan regering, vilket medfört än starkare kritik från oppositionen och lett till omfattande strejker och politisk oro. BNP och Jamaats styre har varit brutalt, som exempel under den Operation Clean Heart som genomfördes av militären 2004 och riktade sig mot den politiska oppositionen och den hinduiska minoriteten. I det kaos som i dag råder hotar den av BNP- och Jamaatdominerade militären att gripa in. Resultatet skulle i så fall bli en BNP-ledd militärdiktatur, vilket skulle vara förödande för landets folk och tillintetgöra landets bräckliga demokrati.

Jag vill fråga utrikesminister Carl Bildt:

Vilka initiativ avser ministern att vidta för att förmå Bangladeshs BNP- och Jamaatdominerade regering att följa landets författning och utse en demokratiskt fungerande expeditionsministär och valkommission och förhindra att landet drivs in i ett odemokratiskt militärstyre?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:193 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 30 november

Svar på fråga

2006/07:193 Hotet mot demokratin i Bangladesh

Utrikesminister Carl Bildt

Hans Linde har frågat mig vilka initiativ jag avser att vidta för att förmå Bangladeshs regering att följa landets författning och utse en demokratiskt fungerande expeditionsministär och valkommission och förhindra att landet drivs in i ett odemokratiskt militärstyre.

Regeringen delar Hans Lindes oro över den instabila situationen i Bangladesh. Det är beklagligt att den politiska situationen i Bangladesh, kommit att präglas av den starka motsättningen mellan de två största partierna/allianserna i landet, Bangladesh National Party (BNP) och Awami League (AL) och deras respektive ledare.

Sverige driver främst genom Europeiska unionen frågan om behovet av stärkta demokratiska institutioner i Bangladesh och behovet av reformer av valsystemet för att parlamentsvalet ska kunna genomföras enligt internationella regler och kallas fritt och rättvist.

EU-ambassadörerna i Dhaka har träffat samtliga partier i parlamentet för att diskutera valreformer och har även överlämnat en lista med tio centrala reformkrav inför valet till president Iajuddin Ahmed.

Europeiska unionen kommer vidare att sända en observatörsmission om 140 valobservatörer till Bangladesh i samband med parlamentsvalet. Sverige planerar att bidra med sex valobservatörer till denna mission.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.