Hoten mot yttrandefriheten i Turkiet

Skriftlig fråga 2006/07:551 av Johansson, Mats (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-01-26
Anmäld
2007-01-26
Besvarad
2007-01-30
Besvarad
2007-01-31
Svar anmält
2007-02-01

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 26 januari

Fråga

2006/07:551 Hoten mot yttrandefriheten i Turkiet

av Mats Johansson (m)

till statsrådet Cecilia Malmström (fp)

Listan över journalister världen över som mördats för att de yttrat sig fritt får ständigt nya tillskott. Efter Anna Politkovskaja tillfogades nyligen ett nytt namn: Hrant Dink. Under sitt Sverigebesöket före jul yttrade han efter ett seminarium i riksdagen om yttrandefriheten i Turkiet att ”man ska kämpa för sina idéer, även om man riskerar sitt liv”. Så levde han, så dog han.

Dink hade som kämpande intellektuell i Turkiet många vänner men också många fiender. Han var drabbad av fyra rättsprocesser som alla bottnade i förbudet att förolämpa turkiskhet (artikel 301). Enligt lagen är det straffbart att offentligt uttala sig nedlåtande om ”turkiskhet”, regeringen, statens juridiska institutioner och säkerhetsstrukturerna. Om nedlåtande uppfattningar om ”turkiskhet” uttalas av en turkisk medborgare utomlands ska straffet ökas med en tredjedel.

Efter mordet den 19 januari deklarerade Sveriges utrikesminister att ”genom detta illdåd har Turkiet förlorat en ledande samhällsdebattör och en drivande kraft i reformprocessen”. Sedan dess har en gärningsman gripits och erkänt. Mordet på Hrant Dink kan öka motståndet mot Turkiets medlemskap i EU, skärpa den politiska spänningen i landet och därmed försvåra kampen för fortsatta reformer. En rad partier försöker inför de val som ska hållas, till president i maj och till parlamentet i slutet av året, rida på en våg av nationalism.

Hur avser statsrådet att inom EU och i den fortsatta debatten om förutsättningarna för turkiskt medlemskap driva frågan om avskaffande av artikel 301 och värnande av yttrandefriheten i Turkiet?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:551 besvarad av Utrikesminister Carl Bildt

den 30 januari

Svar på fråga

2006/07:551 Hoten mot yttrandefriheten i Turkiet

Utrikesminister Carl Bildt

Mats Johansson har frågat EU-minister Cecilia Malmström hur hon avser att inom EU och i den fortsatta debatten om förutsättningarna för turkiskt medlemskap driva frågan om avskaffande av artikel 301 och värnande om yttrandefrihet i Turkiet. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Jag tog emot beskedet om mordet på Hrant Dink med djup bestörtning. Dink var i sin journalistiska gärning en orädd och konsekvent förkämpe för dialog och yttrandefrihet. Likaså var han en varm tillskyndare av ett turkiskt EU-medlemskap. Hans röst behövdes i Turkiet.

Mot denna bakgrund var det välgörande att se att begravningen av Hrant Dink utvecklades till en värdig manifestation för försoning och för yttrandefrihet i Turkiet. Jag välkomnar också de turkiska myndigheternas snabba agerande i syfte att finna och gripa de skyldiga till mordet.

Det är nu min förhoppning att de positiva uttalanden som företrädare för såväl regering som parlament i Turkiet gjort om behovet av att se över lagstiftningen om yttrandefrihet ska följas av konkreta åtgärder. Från EU:s sida har vi varit mycket tydliga med att den omtalade artikel 301 behöver ses över eller dras tillbaka.

Jag kommer att fortsätta verka, inom EU och i de bilaterala kontakterna med Turkiet, för att landet ska leva upp till de krav som öppnar vägen till ett EU-medlemskap. Det är genom att möjliggöra detta mål som vi också bäst bidrar till att stärka och långsiktigt skydda yttrandefriheten i Turkiet.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.