Hoten mot rättsstatsprincipen i Polen

Skriftlig fråga 2023/24:564 av Markus Wiechel (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2024-02-02
Överlämnad
2024-02-05
Anmäld
2024-02-06
Svarsdatum
2024-02-14
Sista svarsdatum
2024-02-14
Besvarad
2024-02-14

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Undertecknad har sedan tidigare lyft de problem vi ser med den nya polska regeringens hantering av mediebolag, som inte bara innebär ett hot mot mediepluralismen i landet utan även bryter såväl mot den polska konstitutionen som mot artikel 11 i EU:s stadga om de grundläggande rättigheterna och artikel 10 i den europeiska konventionen om mänskliga rättigheter.

Vad vi också har tvingats bevittna sedan maktskiftet i Polen är ett flertal kränkningar av rättsstatsprincipen de senaste veckorna, med bland annat gripandet av parlamentsledamöterna Mariusz Kaminski och Maciej Wasik – båda frihetsberövade den 9 januari 2024 i strid mot domstolsbeslut.

Respekten för rättsstatsprincipen är hörnstenen i ett demokratiskt europeiskt samhälle, och att följa rådande bestämmelser är ett kollektivt ansvar för offentliga myndigheter. För att skydda rättsstatsprincipen krävs att det finns lämpliga villkor för brottsbekämpande myndigheter för att de effektivt ska kunna fullgöra sin skyldighet att åtala brott. Mot bakgrund av detta är det djupt oroande att den nya justitieministern tillika riksåklagaren i Polen just nu angriper institutionen för åklagarmyndigheten.

Mot bakgrund av detta önskas utrikesminister Tobias Billström svara på följande fråga:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta i syfte att säkerställa att det internationella samfundet grundligt undersöker eventuella brott mot rättsstatsprincipen i Polen i syfte att skydda de europeiska värderingarna och demokratiska principer?

Svar på skriftlig fråga 2023/24:564 besvarad av Statsrådet Jessika Roswall (M)

Svar på fråga 2023/24:564 Hoten mot rättsstatsprincipen i Polen

till Utrikesminister Tobias Billström (M)

 

Svar på frågor 2023/24:564 och 2023/24:568 av Markus Wiechel (SD)
Hoten mot rättsstatsprincipen i Polen och den polska regeringens hantering av medier

Markus Wiechel har frågat utrikesministern dels om den polska regeringens hantering av media, dels om respekten för rättsstatsprincipen i Polen. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågorna och jag gör det i ett sammanhang.

Den nya polska regeringen står inför betydande utmaningar vad gäller grundläggande rättsstatliga principer, inklusive mediernas oberoende och mediemångfald.

Alla medlemsstater har ett ansvar att respektera EU-rätten och leva upp till EU:s grundläggande värden, i enlighet med EU:s fördrag. Under senare år har åtgärder vidtagits och lagstiftning införts i Polen som EU-kommissionen, Europarådet och flertalet medlemsstater, däribland Sverige, bedömt vara tveksamma ur ett rättsstatsperspektiv. Det har bland annat gällt den politiska styrningen av domstolsväsendet och av public service.

Den nya polska regeringen har nu deklarerat att man avser säkerställa att Polen lever upp till de åtagandena som alla EU:s medlemsstater förväntas uppfylla. Premiärminister Tusk har framhållit att man avser genomföra nödvändiga reformer för att garantera domstolsväsendets oberoende och understrukit vikten av fria och oberoende medier i ett demokratiskt samhälle.

Den polska regeringen har begärt att inom ramen för det så kallade artikel 7-förfarandet vid Allmänna rådets möte den 20 februari presentera sin handlingsplan för reformarbetet på rättsstatsområdet.

Regeringen välkomnar och stöder den polska regeringens ambition att säkerställa att Polen lever upp till de grundläggande värden som EU:s medlemsstater ska respektera, och fortsätter att noga följa utvecklingen i Polen, både bilateralt och gemensamt inom EU.

 

Stockholm den 14 februari 2024

 

 

Jessika Roswall

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.