Hotad rättssäkerhet
Skriftlig fråga 2016/17:1366 av Maria Malmer Stenergard (M)
Frågan är besvarad
Händelser
- Inlämnad
- 2017-05-09
- Överlämnad
- 2017-05-10
- Anmäld
- 2017-05-11
- Svarsdatum
- 2017-05-17
- Sista svarsdatum
- 2017-05-17
- Besvarad
- 2017-05-17
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.
till Statsrådet Anders Ygeman (S)
Det har framkommit uppgifter i medierna om att enskilda tjänstemän och handläggare vid Skatteverket utsätts för påtryckningar och hot i samband med granskningar. En typ av påtryckning är rättsliga påtryckningsmedel, som det kallas i en artikel, vilket innebär att handläggaren hotas med olika rättsliga åtgärder om en utredning drivs vidare.
Ett exempel som omnämns handlar om en handläggare som stämdes för förtal och kränkning av en dömd ekobrottsling.
Den bild som förmedlas är att det är den organiserade brottsligheten som ligger bakom denna typ av hot och påtryckningar och att de ökar i antal.
Utöver att detta skadar rättssäkerheten är det en arbetsmiljöfråga för tjänstemän och handläggare inom Skatteverket.
Min fråga till statsrådet Anders Ygeman är därför:
Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta med anledning av ökningen av de otillbörliga påtryckningarna?
Svar på skriftlig fråga 2016/17:1366 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)
Dnr Fi2017/02155/S3 | ||
Finansdepartementet |
Finansministern |
Till riksdagen
Svar på fråga 2016/17:1366 av Maria Malmer Stenergard (M) Hotad rättssäkerhet
Maria Malmer Stenergard har frågat inrikesministern vilka åtgärder statsrådet och regeringen avser att vidta med anledning av ökningen av de otillbörliga påtryckningarna. Frågan ställs mot bakgrund av uppgifter i media om att enskilda tjänstemän vid Skatteverket utsätts för påtryckningar i samband med granskningar.
Frågan har överlämnats till mig.
Det är viktigt att hot och påtryckningar mot enskilda tjänstemän vid våra myndigheter motverkas då det framför allt skadar den enskilde medarbetaren, men även riskerar att skada allmänhetens tillit till rättssäkerheten. Slutsatsen i Brottsförebyggande rådets rapport Otillåten påverkan mot myndighetspersoner (2016:13) är dock att tjänsteutövningen inte påverkas i någon större utsträckning av att myndighetsanställda utsätts för påtryckningar. Trots trakasserier och hot vågar de flesta som utsätts ändå fatta obekväma beslut. Däremot uppges konsekvenserna vara större för hälsan och privatlivet.
Det bästa skyddet mot otillåten påverkan är en god arbetsmiljö. Skatteverket arbetar löpande med att förbättra säkerheten och tryggheten för medarbetarna. Det finns ett systematiskt arbete med incidentrapportering, uppföljning och stöd till medarbetarna. Jag har erfarit från Skatteverket att det, med anledning av myndighetens deltagande i samverkan mot organiserad brottslighet, pågår ett särskilt arbete som bl.a. omfattar en översyn av stödet till medarbetare vid rättsliga processer.
Mot bakgrund av ovan avser jag inte att vidta några åtgärder.
Stockholm den 17 maj 2017
Magdalena Andersson
Intressenter
Frågeställare
Ställd till
Skriftliga frågor
Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.